Harri Lindell: Syyttävä sormi osoittaa myös kunnalliselle puolelle

29.03.2019 00:00

Yksityisten hoitokotien tekemät rikkomukset vanhusten huollossa ovat olleet pinnalla ja askarruttavat ihmisiä. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, jos tuottoa hoivayrityksille haetaan erilaisin hämärin konstein. Vanhuksia makuutetaan sängyissä pitkäänkin, tulee makuuhaavoja, ja sitten voidaan antaa yritykselle tuottavaa makuuhaavoihin hoitoa potilaille. Tämäntapaiset voiton tavoittelut tai haamuhoitajien kirjaamiset ovat vastuutonta toimintaa.

Siirtäisin saman syyttävän sormen myös kohti kunnallisia hoitolaitoksia. Näissä tehdään saamieni tietojen mukaan aivan samoja laiminlyöntejä hoitajamitoituksissa ja hoidoissa. Tämä kaikki säästöjen nimeen vannoen.

Nykyään on siirrytty aikaan, jolloin kaikki lasketaan rahassa ja tehokkuudessa. Suunta on pelottava.

Ihmiset, jotka ovat töissä näissä laitoksissa, eivät uskalla oman työpaikkansa menettämisen uhalla kertoa epäkohdista. Valvonta on riittämätöntä niin yksityispuolella kuin julkisellakin puolella. Pitäisi luoda ilmiantokanava, johon voisi nimettömänä tehdä ilmoituksia työnantajien rikkomuksista.

Työnantajille langettavat tuntuvat sakot jotka olisivat voitaisiin myös kanavoida valvontaan ja palveluiden parempaan kehittämiseen.

 

Harri Lindell

Pääsihteeri
Tähtiliikkeen eduskuntaryhmä
eduskuntavaaliehdokas 87