TURVETUOTANTOA EI PIDÄ AJAA ALAS!

10.02.2019 08:00

Jyrki Kataisen hallitus vihreän ympäristöministerinsä Ville Niinistön junailemana linjasi hallitusohjelmaan turvetuotannon hallitun alasajamisen. Miksi?

 

Puheenvuoroon turpeen puolesta ispiroi YLEn uutisvirrasta poimittu Elina Niemistön juttu Seinäjoen alueen turveteollisuudesta ja sen alasajon näkymistä. Ympäristöpoliitikot ovat saaneet niskalenkin  Suomen suurimmasta turvetuottajasta Vaposta, joka on alkanut etsiä uutta polttoturvetta korvaavaa liiketoimintaa.

Onko turveteollisuuden  ja pottoturpeen alasajo viisasta aikana, jolloin fossiilisen ja saastuttavan hiilen ja öljynpoltto porskuttaa täysillä? Saksa ja USA tiennäyttäjinä.

Joitakin suuruusluokkalukuja turpeesta Suomessa:

Turvemaita on n. 9 milj. ha, josta ojitettuja vajaat 6 milj. ha, josta teollisessa käytössä runsas 70 000 ha eli alle 1,5 % koko turvemaiden pinta-alasta. Häviävän pieni määrä.

Käyttöön valmistetusta ja ojitetusta turvesuosta otetaan talteen vuosittain n. 10 cm kerros. Keskimäärin hyödynnettävän turvekerroksen paksuus on n. 2 m. Kunnostetun  suoalueen hyödyntäminen kestää n. 20 vuotta. Jyrsinturvetta kertyy n. 1000 m3 /ha/v.

Kuinkahan moni suomalainen tietää, että Suomen turvesoiden sisältämä energiamäärä on enemmän kuin Pohjanmeren öljy! Tämäkö jättivaranto  tulisi jättää tyystin käyttämättä ?Järki hoi, äly älä jätä.

Voisiko vihreät käydä kertomassa Norjalaisille, että heidän pitää ajaa alas saastuttava fossiilinen öljytuotantonsa ja korvattava se vaikkapa tuulivoimalla? Tai  kertoa sama Saudi- Arabialle.

Jos muut käyttävät uusiutumatonta öljyä, niin miksi Suomi ei voisi käyttää hitaasti uusiutuvaa turvetta?

Hyödyntämättömiä turvevaroja on runsaasti Itä- Suomessa, Savossa ja Pohjois - Suomessa missä työpaikkoja kaivataan kipeästi. Olisi osaltaan hillitsemässä muuttoa etelään. Turve sekotettuna puuhakkeeseen palaa ja antaa energiaa vaikka ei tuulisi lainkaan.

Turvetuotanto loisi runsaasti pysyviä työpaikkoja vuodesta toiseen  eikä vain laitosten rakennusvaiheessa.

Kun turvesuo on jyrsitty mineraalimaahan saakka , alue voidaan jättää luonnon tilaan soistumaan, käyttää peltomaaksi tai metsittää tai perustaa vaikkapa karpaloviljelmä. 

Kysymys on  myös energiatuotannon omavaraisuusasteen nostosta. Turvetuotanta ei vaadi tuontipanoksia kuten vaikkapa kiinalaiset aurinkopaneelit ja tanskalaiset tuulimyllyt.

Typerä vihreä politiikka  ei piittaa juuri taloudesta. Joskus aate käy kalliiksi.

Martti Issakainen