Liisa Halonen-Laiti: Taidetta tarvitaan

31.03.2019, Liisa Halonen-Laiti

 Näihin ajatuksiin olen tullut myös aivan omakohtaisesti. Olen huomannut, että taide on läsnä.

Kun olin vielä alle seitsemänvuotias, äitini sanoi:"Sinun pitää pyrkiä Ateneumiin!" niin siinä kävikin, päästyäni ylioppilaaksi Kemin tyttölyseosta pyrin heti Ateneumiin ja pääsin. Täydensin opintojani Helsingin, Jyväskylän ja  Oulun yliopistoissa. Ateneumista valmistuttuani olen tehnyt taidekasvatustyötä, virassa lukiossa ja opettanut myös peruskoulussa, toisella asteella, vapaassa sivistystyössä ja yliopistossa.Olen mukana myös taidejärjestöelämässä, puheenjohtajanakin.

Joka paikassa on taide läsnä. 

Sekään, joka ei varsinaisesti tee taidetyötä, ei välty taiteelta. Joka pitää silmänsä auki, näkee kuvataidetta, se joka kuulee, kuulee myös musiikkia. Vaikka teatteriin ei menisi, ei voi olla näkemättä teatteria, havaitsematta draamaa ja komiikkaa. Niitä tapahtuu jokaisen elämässä. Elokuvan sanotaan olevan moneen taiteenalan summa. Sitäkin nähdään ja koetaan, vaikka ei elokuviin mentäisikään. Suomalaiset ovat luku-ja kirjoitustaitoisia. Kirjallisuus on kaikkien lähellä.

Taide antaa elämyksiä, herättää mielikuvia, panee havaitsemaan todellisuutta, tuo viihtyvyyttä .

Taide on olennainen osa ihmisenä olemista. Sillä ilmaistaan itseä ja se on linkki yhteiskunnalliseen elämään, kommunikointiin, havaitsemiseen, arvottamiseen ja vaikuttamiseen.

Taide luo esteettisiä elämyksiä ja toimii niiden avulla.

Taiteeseen kuuluu myös tutkiminen, ilmiöihin perehtyminen. Leonardi da Vinci oli aikanaan taiteilija, mutta jos hän eläisi nykypäivänä, häntä varmaan sanottaisiin insinööriksi. Suomen taiteen kulta-ajan taiteessa olivat kansan ihmiset ja tapahtumat aiheina. Edelfelt, Järnefelt, Halonen ja Rissanen kuvasivat ihmisiä. Sillä oli merkitystä suomalaisen identiteetin luomisessa. Mannerheimin adjutanttina Gallen-Kallela suunnitteli kunniamerkit, jotka ovat vieläkin käytössä.

Suomalaisten sydän sykähtää, kun Sibeliuksen Finlandia tai Karelia-sarja kajahtaa ilmaan.

Puhumattakaan nykypäivän musiikista. "Den glideri n!"

Hallinnolliset julkiset organisaatiot tekevät taiteen materiaalisia edellytyksiä koskevia päätöksiä. Ne vaikuttavat taiteen runsauteen ilmiönä ympäristössä ja yhteiskunnassa sekä taiteen tekijöiden leivän leveyteen jopa siihen, onko sitä.  Taiteen aloilla Suomessa on myös vilkas kansalaisten sektori, taideyhdistykset ja järjestöt. Niiden merkitys on moninainen . Ne ovat taiteentekijöille vahvasti kannustava, innostava, kasvattava ja sosiaalisestikin elävöittävä, taide-elämää kokonaisuudessaan vahvistava elementti.

Taide on elämää. Sen perusedellytyksiä ovat taloudellinen tausta, koulutus, ihmiset: taiteentekijät ja sen havaitsijat, siitä voimaa saavat. Kannatetaan taidetta! Eläköön taide!

 

Liisa Halonen-Laiti

Tähtiliike, ehdokas nro 66

Lapin vaalipiiri

puh. 050 33 898 22

Liisa Halonen-Laiti