Tiina Arlin: Lisääntykää ja täyttäkää maa, tai...

26.03.2019, Tiina Arlin

Tiedotusvälineet ovat uutisoineet, että jos suomalaiset eivät lisäänny, niin eläkkeenmaksajia ei ole tulevaisuudessa tarpeeksi. Eläkkeitä joudutaan leikkaamaan ja maahanmuuttoa pitää lisätä huomattavasti.

En ole huomannut jutuissa ratkaisuksi sellaisia keinoja kuin palkan maksaminen kaikille työntekijöille, vakituisten työsuhteiden lisääminen, oppivelvollisuusiän nostaminen tai tuhansien työkyvyttömyyseläkkeellä olevien nuorten kuntouttaminen työkykyisiksi.

Ymmärrän hyvin, että halutaan maahantulijoita, joilla on jo työpaikka valmiina aloille joissa erityisosaajista on pulaa. Hallitsematon maahanmuutto ei ratkaise eläkeongelmaa. Työtön, kielitaidoton maahanmuuttaja ei eläkekassoja kartuta.

Uskon, että suomalaiset kyllä tekisivät lapsia jos työelämä olisi vakaata ja turvattua. Pätkä-, silppu-, osa-aika- ja palkatontyö ei kannusta perheen perustamiseen. Epävarmuuden ja tukien varaan harva haluaa perhettään.

Sille, että moni nuori jää työkyvyttömyyseläkkeelle suoraan peruskoulusta, on syytä tehdä jotain. Panostaminen kouluterveydenhuoltoon kannattaa ja maksaa itsensä ajan mittaan takaisin. Tuossa nuorten joukossa on paljon tulevaisuuden työntekijöitä, kuntoutetaan heidät. Peruskoulun varaan kukaan ei saa jäädä vaan maksuton toisen asteen koulutus tulee tehdä kaikille pakolliseksi.

Mediasta on saanut lukea, että jopa noin 500 000 tekee palkatonta työtä Suomessa. Tehdystä työstä pitää maksaa palkkaa. Näin myös eläkerahastot karttuvat. Palkaton työ ei kerrytä eläkettä ja on muutenkin epäinhimillistä.

Pienistä eläkkeistä ei todellakaan ole varaa leikata. Leipäjonot kertovat karun totuuden siitä, mitä on elää pienellä eläkkeellä. Ökyeläkkeisiin voi kyllä puuttua ja eläkekatto olisi paikallaan.

Inhimillisyyttä päätöksentekoon.   

 

Tiina Arlin

eduskuntavaaliehdokas 3
Uudenmaan vaalipiiri

Tiina Arlin