Harri Lindell: Eläkkeiden maksukatoksi 5 000 euroa

02.04.2019, Harri Lindell

Ylisuurista eläkkeistä on perustellusti herännyt kysymys, miksei Suomessakin voitaisi asettaa eläkkeelle jokin enimmäismäärä. Näitä huomiota herättävän suuria eläkkeitä tulee silloin tällöin julkiseen tietoon. Onkin kohtuutonta ja eriarvoista maksaa valtavan suurta eläkettä henkilöille, joiden talous on jo muutenkin varmalla pohjalla. Työvuosien aikana on kertynyt omaisuutta, ja pankkitililläkin on sievoinen summa.

Kenenkään korkeasti palkatun työpanos ei voi olla niin paljon parempi kuin tavallisten – pieni- ja keskituloisten –  palkansaajien, että siitä vielä eläkkeellekin siirryttäessä palkitaan ja maksetaan kohtuuttoman suurta eläkettä.

Eläkkeen enimmäismäärä saisi olla korkeintaan 4 000–5 000 euroa. Tämäkin summa koettelee monen raskasta työtä tehneen, mutta silti vähävaraisen ihmisen käsitystä oikeudenmukaisuudesta pahemman kerran.

Maassamme tuloerot ovat jatkaneet kasvuaan vuodesta toiseen päättäjien siihen millään tavalla puuttumatta. Liiallinen tuloerojen kasvu luo katkeruutta, ja joskus yhteiskuntarauhakin maassamme voi järkkyä tämän vuoksi. Valitettavasti kenenkään käärinliinassa ei ole taskuja, joihin voisi sulloa 500 euron seteiltä vielä viimeiselle matkalle mukaan. Mutta jokaisen pienituloisenkin eläkkeelle jäävän pitäisi saada  kohtuullinen toimeentulo. Ylisuurista eläkkeistä leikatut eläkerahat voitaisiinkin käyttää vähävaraisten ihmisten toimeentulon parantamiseen.

 

Harri Lindell

Pääsihteeri
Tähtiliikkeen eduskuntaryhmä
eduskuntavaaliehdokas 87

Harri Lindell