Harri Lindell: Maahanmuuttajille terveystarkastukset pakollisiksi

31.03.2019, Harri Lindell

Suomeen tulee paljon maahanmuuttajia ja heistä moni saattaa sairastaa tarttuvaa tautia. Yksikin tartunnan saanut on liikaa, kun on kyse sairauksista, jotka leviävät helposti, erityisesti väkijoukoissa, kaupoissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Pelkkä yskiminen riittää levittämään taudinaiheuttajia, joista osa voi leijua ilmassa tai säilyä pinnoilla pitkään. Tämä ongelma pitäisi saada lainsäädännön kautta ratkaistua, maahan muuttavien terveystarkastuksella.

Taudit voivat olla koteloituneena eli niin sanotussa lepotilassa useita vuosia ilman minkäänlaisia oireita. Jokin ulkoinen tai sisäinen tekijä aktivoi piilevän taudin, ja henkilö sairastuu. Erilaisista kulttuureista ja eri maantieteellisiltä alueilta tulleet ihmiset ovat altistuneet kotimaissaan sellaisille sairauksille, joita Suomessa ei yleensä esiinny. Taudinkantajan oman terveyden sekä ympäristössä olevien edun mukaista olisi poistaa tämä tautien leviämisen riskitekijä.

Maahanmuuttajilla tarkoitan tässä muita kuin pakolaisstatuksella maahan tulleita ihmisiä. Maahamme saapuvilla ulkomaalaisilla on monia eri syitä matkustamiseen.

Tähän tautien leviämisen riskitekijään ei ole ennen puututtu, mutta tehdään se nyt heti ja fiksusti.

 

Harri Lindell

Pääsihteeri
Tähtiliikkeen eduskuntaryhmä
eduskuntavaaliehdokas 87

Harri Lindell