Vanhusten hoito kuntoon

Veli Miettinen 1.4.2019

 

Veli Miettinen

 

Ensimmäinen asia minkä vanhus haluaa kuulla on se, että häntä puhutellaan ystävällisesti ja kunnioittavasti. Hän ei halua tuntea, että on tullut jälleen lapseksi jolle leperrellään kuin pikkuvauvalle tai komennetaan kuin sotilasta. Tämä perustuu tieteelliseen transaktioanalyysin periaatteeseen. Uskon, että tämä on esillä hoitoalan koulutuksessa, mutta jota on harjoiteltava. Ei ole itsestään selvyys, että jokainen hoitaja hallitsee tämän automaattisesti. On ihmisiä joilla on taito sydämessään ja he tuntevatkin olevansa kutsumusammatissaan, jota niin vanhukset kuin lapsetkin kunnioittavat. Vanhusten hoidossa tarvitaan enempi kysymyksiä kuin käskyjä. Mieluummin: ”Ottaisitteko, kääntyisittekö, nousisitteko kuin ottakaa, kääntykää, nouskaa”. Eli toisin sanoen käsky on muuttunut kysymykseksi josta vanhus ja lapsikin voi valita noudattaako kysymyksen lämmintä ehdotusta vai totteleeko autoritaarista kylmää käskyä. Kun asia tulee hoitajan sydämestä, vanhus tuntee sen hienoviritteisestä hoitajan äänensävystä.

Mihinkä tämä perustuu? Alan itsekin lähestyä ikää jolloin aletaan pitää ihmistä vanhuksena. Olen siis oppinut sen omakohtaisesti, olen tässä asiassa kokemusasiantuntija. Olemme ihmisiä edelleen, emmekä esineitä joita voi käsitellä kuin sieluttomia tuotantokappaleita liukuhihnalla tehtaassa. Haluamme säilyttää ihmisoikeutemme kunniallisesti viimeiseen hengenvetoon asti.

Tätä ei voi ratkaista pelkästään materiaalisiin asioihin puuttumalla, vaan tarvitaan koulutusta jonka ovat suunnitelleet maan parhaat asiantuntijat. Tulee mieleen yksi tällainen. Asiasta kannattaisi kysyä esim. professori Liisa Keltinkagas-Järviseltä.

 

Veli Miettinen

eduskuntavaaliehdokas 167
Oulun vaalipiiri