Valmiina toimimaan heikompien hyväksi

Terttu Savola 12.4.2019

 

 

Sanasta köyhä oli tullut käyttämätön sana Suomessa viime vuosikymmenillä. Vielä vuonna 2000 kun perustin Köyhien Asialla-puoluetta sain kuulla, että asia on hyvä, mutta puolueen nimi täytyy muuttaa joksikin muuksi, koska köyhä on niin ruma sana. Hyväntekeväisyysjärjestötkin käyttivät toiminnassaan sanaa vähävaraiset, tai muuta samankaltaista.

Samoin kuin sanaa köyhä ei ymmärretty, ei päättäjien keskuudessa ymmärretty myöskään, että köyhiä pitäisi hyvinvointi- ja sivistysvaltiossa auttaa. Tuon asian sain tuntea nahoissani Espoon kaupunginvaltuustossa jos esitin köyhien aseman parantamiseksi toimenpiteitä, jotka eivät edes maksaisi paljoa. Äänestyksessä ei puoltavia ääniä juuri tullut - tai ainakin hyvin vähän.

Köyhän asia eteni kyllä näennäisesti niin, että joku vanha puolue huomasi markkinaraon ja ilmoitti televisiossa perustaneensa köyhyysryhmän.

Eduskunta on välinpitämätön köyhyyden suhteen, kun se oma napa ja hillotolppa on kuitenkin tärkein asia. Eläkeläisköyhyys lisääntyy eläkkeiden leikkausten takia. Samoin lisääntyy lapsiperheköyhyys. Eduskunnalla olisi mahdollisuus jos tahtoa vain olisi, puuttua eläkkeiden ja sosiaaliturvan leikkauksiin. Eläkekatto olisi asetettava korkeimmille eläkkeille.

Lapsiperheitten hyväksi voitaisiin tehdä paljon, vaikkapa nostamalla köyhien perheiden lapsilisiä. Kotona työtä tehneille tulisi osoittaa arvostusta niin, että kotona tehdystä työstä kertyisi eläkettä.

Viime vaalikaudella rikottu lupaus koulutusrahojen leikkaamattomuudesta voitaisiin korjata yksinkertaisesti tekemällä uusi, toisenlainen päätös, joka toisi mahdollisuuden opiskeluun köyhemmillekin.

Meidän täytyy auttaa ja pitää huolta omista köyhistämme. Maahanmuutosta pitää tehdä hallittua. Jatkuvan hallitsemattoman maahanmuuton hoitamiseen meillä ei ole varaa. Apuna asiaan on rajatarkastusten saattaminen voimaan ihan niinkuin useissa muissakin maissa on tehty.

Olen nyt Seitsemän tähden liikkeen eduskuntavaaliehdokkaana ja olen iloinen, että ohjelmamme viidestä tärkeästä peruspilarista yksi on köyhän asia.

Terttu Savola
Kansanedustajaehdokas no 23
Seitsemän tähden liike
Uusimaa