Vaalit tulevat - mistä pitäisi puhua

Liisa Halonen-Laiti 20.3.2019

 

Liisa Halonen-Laiti

 

Katselen televisiota, kuuntelen radiota, luen lehtiä. Suomen tärkeimpiä uutisia tai ainakin parhaiten uutiskynnyksen ylittäviä
asioita ovat Trumpin Meksikon vastaisen rajamuurin hanke, brexit, kun pääministeri tekee työtään ja parlamentissa riidellään kansanäänestyksen tuloksen toteuttamisesta. Isis-leirille päätyneet haluaisivat tulla Suomeen.

Kun tarkemmin katsoo, ei isoissa uutisissa paljon Suomen näkökulmaa näe. Uutisia seuratessa voisi vaikka luulla, että Trump on Suomen presidentti ja brexit tarkoittaisi Suomen eroa Eu:sta.

Viime aikojen sote-uutisointi koskee sentään omaa maatamme. Nythän sekin on siirtynyt jo historian puolelle, kun valmistelijat riitautuivat ja pääministeri laittoi hallituksen eroamaan. Kaikki syyttelevät toisiaan , niin entisen hallituksen jäsenet kuin siitä ulkopuolella olleet. Kaikki näyttävät olevat nyt oppositiossa. Perusasia sote-valmistelussa on jo kauan sitten tainnut unohtua.

Omituisuuksia ja kauheuksia ulkomaailmassa. Sellaisia ovat suuret uutiset. Mutta näyttääpä kotimaassakin tapahtuvan: nuuskaa salakuljetetaan, huumeiden käyttö on lisääntynyt, vanhuksilta on huijattu rahaa, kolarin ajanut rattijuoppo pahoinpiteli auttajaansa ja ryösti hänen autonsa. Tällaista näkyy. Puhumattakaan vuoden 2015 maahanmuuton seurauksista. Työttömiä kyykytetään.Vain huonoja asioita näyttää uutisten mukaan tapahtuvan.

Vaalit tulevat. Mistä pitäisi keskustella? Sitä pitäisi pohtia, kuinka koko maassa pystytään elämään ja tulemaan toimeen, miten suomalainen korkeatasoiset koulutus-, sote-- ja kulttuuripalvelut, talous ja turvallisuus pidetään yllä ja ulottuvilla koko maassa. Pitäisi puhua Suomen itsenäisyydestä, turvallisuudesta, köyhyyden poistamisesta ja hyvinvoinnista, elämisen laadusta koko maassa.

Liisa Halonen-Laiti
ehdokas nro 66
Lapin vaalipiiri
Tähtiliike
Tähtiliike, Lapin vaalipiiri