Suomi tarvitsee parempaa työllisyyspolitiikkaa

Antti Salminen 2.4.2019

 

 

Tarja Filatov(SDP) toimi työministerinä välillä 25.02.2000–18.04.2007. Tuona aikana Tarja Filatovin johdolla SDP keksi kuntouttavan työtoiminnan(9€/pv-"tukityöt" ) ja Tarja Filatov työministerinä ajoi kuntouttavan työtoiminnan läpi. Kuntouttava työtoiminta kirjattiin lakiin 31.5.2001.
Antti Rinne (SDP) oli sitä mieltä viime eduskuntavaaleissa, että työttömien pitäisi mennä ilman palkkaa hoitamaan vanhuksia.
SDP todellisuudessa siis ei millään tavalla ole ajanut työttömien asioita parempaan suuntaan.

Mainittakoon tässä yhteydessä, että
"Kuntouttavaa työtoimintaa voidaan järjestää kunnan, kuntayhtymän, valtion, säätiön, yhdistyksen tai uskonnollisen yhteisön toimesta.
Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksessä tai hankkia yritykseltä."
Eli yrityksissä tuota ei mukamas sen takia saa järjestää tai hankkia, koska yritys voisi hyötyä siitä. Tämä tuntuukin oudolta pelleilyltä sikäli, että esim. valtio ja moni kunta on ulkoistaneet aikalailla palveluita niin mitenkäs mukamas valtio tai/ja kunta eivät hyötyisi tuollaisesta?

Olen sillä kannalla, että aktiivimalli ja 9€/pv-"tukityöt" kuuluisi poistaa laista.
Nämä 9€/pv-"tukityöt" vain rasittavat verorahoja, eli kustannukset ovat suuremmat silloin kun työtön käy näissä 9€/pv-hommissa, lisäksi nämä 9€/pv-"tukityöt" vievät oikeita palkallisia työpaikkoja pois ja eihän niissä millään tavalla ihmisoikeudet toteudu. Eli yhteiskunnalle tulisi halvemmaksi kun nämä 9€/pv-"tukityöt" poistettaisiin, ihmisoikeudet toteutuisivat ja työpaikkoja tulisi lisää... Varmastikaan yksikään kansanedustaja ei tekisi töitä 9€/pv, joten on vähän kummallista, että heidän palkanmaksajien pitäisi tehdä 9€/pv töitä..
Aktiivimalli ei ole millään tavalla leikannut valtion verorahojen menoa vaan itseasiassa lisännyt valtion verorahojen menoa. Mm.toimeentulotuet ovat kasvaneet ja virastot(kuten Kela) on joutunut aktiivimallin myötä palkkamaan lisää väkeä. Aktiivimallin hyväksymisen jälkeen on myös tilastoissa tehty sellainen muutos, että tukitöissä olevat on olleetkin "työssä kävijöitä".. Todellisuudessa Sipilän hallituksen aikana työllisyys ei ole kasvanut Suomessa.
Saatavuusharkintakin pitäisi saada koskemaan kaikkea ulkomaalaistaustaista. Emme tarvitse Suomeen sellaisia ulkomaalaistaustaisia työperustein, jotka sitten oleskelevat ties kuinka kauan Suomessa tekemättä mitään ilman koulutuksia/koulutusta ja kielitaidottomana. Myös suomalaisten työttömien koulutus tulisi edullisemmaksi ratkaisuksi.

Myös olisi harkita toimeentulotukeen 300€-suojaosaa. Toimeentulotuki kun siirrettiin Kelalle niin senkään jälkeen siinä ei ole ollut 300€-suojaosaa vaikka kaikissa tai lähes kaikissa muissa Kelan tuissa(esim.työmarkkinatuessa) on 300€-suojaosa. Toimeentulotuesta otetaan ansiotulovähennys vaikka kuukausipalkka olisikin mikä tahansa, eli ansiotulovähennys otetaan toimeentulotuesta jo silloinkin kun saa alle 300€ /kk palkan, joten toimeentulotuessa on siis kannustusloukku.

Avoimien työpaikkojen tilanne on ollut viime aikoina se, että suurin osa (varmasti 99%) avoimista työpaikoista on ollut "keikkatöitä". Tämän lisäksi TE-Toimistolla on omassa järjestelmässä piilossa avoimia työpaikkoja ja näitä jostain syystä ei julkaista julkiseksi kaikille nähtäviksi. Useaan työpaikkaan nykyään vaaditaan jokin "korttipätevyys"(kortti joka on yleensä voimassa vain 5v), joka on täysin typerää hommaa. Lähes kaikissa näissä korttipätevyyksistä hyötyy vain rahan saaja. Järjestelmää avoimissa työpaikoissa pitäisi mielestäni muuttaa tuoltakin osin, koska ei työttömillä ole varaa suorittaa useita kortteja jotka siis vanhenee muutamassa vuodessa. Mielestäni yksi hyvä vaihtoehto olisi palata vanhaan hyvään aikaan, eli laittaa historiaan nuo suurimmat osat korteista!

Antti Salminen

Tähtiliike

Kansanedustajaehdokas, Oulun vaalipiiri, 173.