Pelastustie

Kari Haapasalo 28.3.2019

Pelastustie on ajotie, jota käyttäen hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta

Kari Haapasalo

 

Malliesimerkki välinpitämättömien autoilijoiden aikaan saamasta tuhosta löytyy läheisen talon pelastustieltä. Sen lisäksi, että he vaarantavat ihmishenkiä heidän piittaamattomuutensa aiheuttaa taloyhtiölle mahdollisesti jopa tuhansien eurojen kulut pihan infrastruktuurille aiheutuneiden vahinkojen korjaamisesta.

Osa talon asukkaita ja vieraan, viereisen talon asukkaista pitää pelastustietä parkkipaikkanaan. Autoilla ajetaan ja jätetään nurmikon päälle jolloin asfaltista rakennettu nurmikonreunan korotus on tuhoutunut kokonaisuudessaan. Pysäköinnin kieltävän tolpan puolelle pysäköidyt autot ”pakottavat” pihalle tulevat autot ajamaan nurmikon kautta ja tämä yhdessä nurmikolle ajamisen kanssa on tuhonnut nurmikkoaluetta koko nurmialueen pituudelta. Lisäksi kuorma-auto on
ajanut nurmikkoalueen keskipaikkeille ja synnyttänyt toimillaan valtavan montun nurmikolle. Toisinaan autoja on molemmin puolin pelastustietä, joten paikalle saapunut hälytysajoneuvo joutuu peruuttamaan pois päästäkseen.

Pelastustoimen ollessa kyseessä jokainen minuutti on elintärkeä ja kyseessä on ihmisen tai useammankin henki tai terveys. Pelastustielle pysäköimistä ja samalla piha-alueille aiheutettujen tuhojen kaltaista toimintaa on vallalla koko maassamme ja tuhansien ihmisten turvallisuus tai jopa elämä on vaarannettu. Pelkät ohjeet tai neuvot eivät pysäytä tai muuta säännöistä piittaamattomien autoilijoiden käyttäytymismallia. Tarvitaan laki joka velvoittaa noudattamaan pelastustien esteettömyyttä pelastustehtäviin tuleville hälytysajoneuvoille.

Pelastustiekyltin tehosteeksi täytyy tulla lisäkyltti. Taloyhtiö velvoitetaan ottamaan pysäköinninvalvontayritykseltä palvelu jonka avulla väärin pysäköiviä autoja voidaan valvoa tehokkaasti.

 

Kari Haapasalo

eduskuntavaaliehdokas 79
Helsingin vaalipiiri