Pääministerigallup: Väyrynen lyö Terhon!

Seppo Hauta-aho 5.2.2019

"Tähtiliike on nouseva voima, jonka kannatus ilmeisesti jo nyt ylittää kolmen muun eduskuntapuolueen, KD:n, RKP:n ja Sinisten, kannatuksen"

Seppo Hauta-aho

 

Kerroin 26.1.2019 julkaisemassani Uuden Suomen blogissa (Kansanäänestys pääministeristä​), että Tähtiliike on tilannut Taloustutkimukselta pääministerigallupin. Toisin kuin Lännen Median vuodenvaihteessa teettämässä tutkimuksessa, mukana oli myös meidän puheenjohtajamme Paavo Väyrynen.

Suurimpien puolueiden puheenjohtajien osalta kannatusluvut ovat osapuilleen samat kuin Lännen Median julkaisemassa tutkimuksessa: Petteri Orpo saa 18%, Juha Sipilä ja Antti Rinne 13%. Haaviston kannatus on nyt jopa 28%.Mielenkiintoisimpia ovat Sampo Terhon ja Paavo Väyrysen luvut.

Sampo Terhon kannatus on 2% sekä haastatelluista että kantansa ilmaisseista, mikä vastaa suunnilleen Sinisten puoluekannatusta. Paavo Väyrysen vastaavat luvut ovat 5% ja 6%.  

Gallupin luvut viittaavat siihen, että Tähtiliikkeen kannatus on nyt samaa luokkaa kuin Väyrysen kannatus pääministeriksi. Tämä ei tule kuitenkaan näkyviin puoluekannatuksesta tehdyissä mittauksissa.

Puoluegallupeissa kysytään, mitä puoluetta vastaaja äänesti edellisissä vaaleissa. Sitten kysytään, mitä puoluetta hän aikoo äänestää kevään eduskuntavaaleissa. Tämä ohjaa kannattamaan niitä puolueita, jotka osallistuivat edellisiin vaaleihin.

Tuloksissa julkaistaan niiden puolueiden kannatus, jotka saavat vähintään 1.5%:n tuen. Paljon julkisuutta saavana hallituspuolueena Siniset on nipin napin ylittänyt tämän kynnyksen.  

Tähtiliikkeen kannatus ei tule näkyviin sen vuoksi, että puolue on saanut hyvin vähän julkisuutta. Tiettävästi osa vastaajista mainitsee puheenjohtajamme nimen, mutta ei muista puoluetta.

Halusimme teettää Taloustutkimuksella puoluegallupin, jossa lueteltaisiin nykyiset eduskuntapuolueet. Tämä ei ollut mahdollista, kun yritys on sitoutunut tekemään puoluegalluppeja vain Yleisradiolle.

Sekä Yleisradion Taloustutkimuksella teettämät tutkimukset että Helsingin Sanomien julkaisemat Kantar TNS:n gallupit johtavat harhaan.

Tähtiliike on nouseva voima, jonka kannatus ilmeisesti jo nyt ylittää kolmen muun eduskuntapuolueen, KD:n, RKP:n ja Sinisten, kannatuksen. Jos tämä tulisi kansan tietoon, puolueen suosio kasvaisi entisestään. Tätä tietoa tietoisesti pimitetään.