Inhimillisyyttä päätöksentekoon

Tiina Arlin 3.2.2019

"Sivistys- ja hyvinvointivaltio pitää hyvää huolta myös heikoimmista jäsenistään"

Tiina Arlin

 

Uutiset isoja tuloja saavista yritysjohtajista ja voittoja tahkoavista hoiva-alan yrityksistä pistävät miettimään nyky Suomen tilaa.

Bisneksen tekeminen työttömillä, sairailla ja vanhuksilla on kyseenalaista, varsinkin silloin kun näistä bisneksistä kärsivät kohteena olevat tahot eli nämä apua tarvitsevat ihmiset.

Jos työttömillä, sairailla ja vanhuksilla menisi paremmin kun he ovat rahaa tahkoavien firmojen asiakkaita, niin eihän siinä mitään, mutta kun enempi ja enempi alkaa näyttään siltä, että nämä asiakasryhmät eivät ole noille firmoille se tärkein asia vaan vain isot voitot heidän kustannuksellaan vielä veronmaksujakin kierrellen.

Miksi päätöksentekijät pistävät hinnan laadun edelle jopa ihmisten henkeen ja terveyteen liittyvissä hankintapäätöksissä?  Tarjouskilpailuissa hoivajätit varmasti saavat tarjouksensa näyttämään halvalta ja hyvältä paperilla mutta totuus siellä takana on turhan usein toinen. Miten näitä päätöksentekorattaita voidellaan?

Henkilöstömitoitus pitää saada nostettua eikä hoitohenkilökuntaan saa laskea talonmiestä ja puutarhuria eikä muutakaan ei pätevää hoitohenkilökuntaa. Sanktiot yrityksille, jotka eivät täytä vaatimuksia.

Hoitohenkilökunnan pitää olla alalle soveltuvaa ja koulutettua. Soveltuvuustestit käyttöön. Hoitajien tulee osata lukea ja laskea. Empatia ja huolellisuus ovat ehdottoman tärkeitä ominaisuuksia.

Hoitoalan palkat pitää saada vastaamaan työn raskautta ja vaativuutta. Pätevää henkilökuntaakin on helpompi saada kun palkka on kohdillaan.  Hoitotyön arvostusta pitää nostaa ja hoitajien työssä jaksamiseen pitää panostaa. Potilastyötä tekevien palkat eivät voi olla vain murto-osa miljoonia käärivien hoitoalan yritysten johtajien palkoista.  

Hoitolaitoksia tulee valvoa pistokokein. Tarkastuksista ei tule ilmoittaa etukäteen jolloin laitoksen todellinen tilanne tulee selville. Laitosten omavalvonta tulee olla myös kunnossa.

Kotihoidossa olevien vanhusten tilannetta tulee myös seurata tarkemmin. Oikeus asua kotona ei saa olla velvollisuus asua kotona kun siellä ei ole enää turvallista eikä yksin pärjää.

Sivistys- ja hyvinvointivaltio pitää hyvää huolta myös heikoimmista jäsenistään.

 

Tiina Arlin

Tähtiliikkeen eduskuntavaaliehdokas Vantaa Uusimaa