Inhimillisyyttä päätöksentekoon

 

Uutiset isoja tuloja saavista yritysjohtajista ja voittoja tahkoavista hoiva-alan yrityksistä pistävät miettimään nyky Suomen tilaa.

Bisneksen tekeminen työttömillä, sairailla ja vanhuksilla on kyseenalaista, varsinkin silloin kun näistä bisneksistä kärsivät kohteena olevat tahot eli nämä apua tarvitsevat ihmiset.

Jos työttömillä, sairailla ja vanhuksilla menisi paremmin kun he ovat rahaa tahkoavien firmojen asiakkaita, niin eihän siinä mitään, mutta kun enempi ja enempi alkaa näyttään siltä, että nämä asiakasryhmät eivät ole noille firmoille se tärkein asia vaan vain isot voitot heidän kustannuksellaan vielä veronmaksujakin kierrellen.

Miksi päätöksentekijät pistävät hinnan laadun edelle jopa ihmisten henkeen ja terveyteen liittyvissä hankintapäätöksissä?  Tarjouskilpailuissa hoivajätit varmasti saavat tarjouksensa näyttämään halvalta ja hyvältä paperilla mutta totuus siellä takana on turhan usein toinen. Miten näitä päätöksentekorattaita voidellaan?

Henkilöstömitoitus pitää saada nostettua eikä hoitohenkilökuntaan saa laskea talonmiestä ja puutarhuria eikä muutakaan ei pätevää hoitohenkilökuntaa. Sanktiot yrityksille, jotka eivät täytä vaatimuksia.

Hoitohenkilökunnan pitää olla alalle soveltuvaa ja koulutettua. Soveltuvuustestit käyttöön. Hoitajien tulee osata lukea ja laskea. Empatia ja huolellisuus ovat ehdottoman tärkeitä ominaisuuksia.

Hoitoalan palkat pitää saada vastaamaan työn raskautta ja vaativuutta. Pätevää henkilökuntaakin on helpompi saada kun palkka on kohdillaan.  Hoitotyön arvostusta pitää nostaa ja hoitajien työssä jaksamiseen pitää panostaa. Potilastyötä tekevien palkat eivät voi olla vain murto-osa miljoonia käärivien hoitoalan yritysten johtajien palkoista.  

Hoitolaitoksia tulee valvoa pistokokein. Tarkastuksista ei tule ilmoittaa etukäteen jolloin laitoksen todellinen tilanne tulee selville. Laitosten omavalvonta tulee olla myös kunnossa.

Kotihoidossa olevien vanhusten tilannetta tulee myös seurata tarkemmin. Oikeus asua kotona ei saa olla velvollisuus asua kotona kun siellä ei ole enää turvallista eikä yksin pärjää.

Sivistys- ja hyvinvointivaltio pitää hyvää huolta myös heikoimmista jäsenistään.

Tiina Arlin

Tähtiliikkeen eduskuntavaaliehdokas Vantaa Uusimaa

 

 

Vanhushoivan skandaali

Puolueiden ja poliitikkojen viisaus tuntuu löytyvän vasta vaalien alla. Puheiden ja tekojen välillä on kuitenkin ristiriita. Sama henkilö voi ajaa täysin erisuuntaisia tavoitteita kunnan ja valtion tasolla.

Välikysymyksen tehneen varapuheenjohtaja Sanna Marin (sdp) mukaan vanhustenhoidon ongelmat kulminoituvat hoitohenkilökunnan liian pieneen mitoitukseen.

Tampereen isoimman puolueen valtuutettuna Marin kannatti 19.11.2018 SDP:n pormestarin ehdotusta hoitajamitoituksen alentamiseksi. Lisäkseni vain seitsemän valtuutettua vastusti jo hyvin tiukoille vedetyn henkilökunnan vähentämistä.

Ilman riittävää rahoitusta ja vanhushoivan todellisen tarpeen tunnistamista vaalien alla annettavat lupaukset jäävät puheiden tasolle. Esperi Caren skandaali on vain jäävuoren huippu.

Aarne Raevaara
kaupunginvaltuutettu (VaTa) Tampere

kansanedustajaehdokas Tähtiliike Pirkanmaa

 

 

Turvetuotantoa ei pidä ajaa alas

 

Martti Issakainen 10.2.2019

 

"Turvetuotanta ei vaadi tuontipanoksia kuten vaikkapa kiinalaiset aurinkopaneelit ja tanskalaiset tuulimyllyt."

 

 

Jyrki Kataisen hallitus vihreän ympäristöministerinsä Ville Niinistön junailemana linjasi hallitusohjelmaan turvetuotannon hallitun alasajamisen. Miksi?

Puheenvuoroon turpeen puolesta ispiroi YLEn uutisvirrasta poimittu Elina Niemistön juttu Seinäjoen alueen turveteollisuudesta ja sen alasajon näkymistä. Ympäristöpoliitikot ovat saaneet niskalenkin  Suomen suurimmasta turvetuottajasta Vaposta, joka on alkanut etsiä uutta polttoturvetta korvaavaa liiketoimintaa.

Onko turveteollisuuden  ja pottoturpeen alasajo viisasta aikana, jolloin fossiilisen ja saastuttavan hiilen ja öljynpoltto porskuttaa täysillä? Saksa ja USA tiennäyttäjinä.

Joitakin suuruusluokkalukuja turpeesta Suomessa:

Turvemaita on n. 9 milj. ha, josta ojitettuja vajaat 6 milj. ha, josta teollisessa käytössä runsas 70 000 ha eli alle 1,5 % koko turvemaiden pinta-alasta. Häviävän pieni määrä.

Käyttöön valmistetusta ja ojitetusta turvesuosta otetaan talteen vuosittain n. 10 cm kerros. Keskimäärin hyödynnettävän turvekerroksen paksuus on n. 2 m. Kunnostetun  suoalueen hyödyntäminen kestää n. 20 vuotta. Jyrsinturvetta kertyy n. 1000 m3 /ha/v.

Kuinkahan moni suomalainen tietää, että Suomen turvesoiden sisältämä energiamäärä on enemmän kuin Pohjanmeren öljy! Tämäkö jättivaranto  tulisi jättää tyystin käyttämättä ?Järki hoi, äly älä jätä.

Voisiko vihreät käydä kertomassa Norjalaisille, että heidän pitää ajaa alas saastuttava fossiilinen öljytuotantonsa ja korvattava se vaikkapa tuulivoimalla? Tai  kertoa sama Saudi- Arabialle.

Jos muut käyttävät uusiutumatonta öljyä, niin miksi Suomi ei voisi käyttää hitaasti uusiutuvaa turvetta?

Hyödyntämättömiä turvevaroja on runsaasti Itä- Suomessa, Savossa ja Pohjois - Suomessa missä työpaikkoja kaivataan kipeästi. Olisi osaltaan hillitsemässä muuttoa etelään. Turve sekotettuna puuhakkeeseen palaa ja antaa energiaa vaikka ei tuulisi lainkaan.

Turvetuotanto loisi runsaasti pysyviä työpaikkoja vuodesta toiseen  eikä vain laitosten rakennusvaiheessa.

Kun turvesuo on jyrsitty mineraalimaahan saakka , alue voidaan jättää luonnon tilaan soistumaan, käyttää peltomaaksi tai metsittää tai perustaa vaikkapa karpaloviljelmä. 

Kysymys on  myös energiatuotannon omavaraisuusasteen nostosta. Turvetuotanta ei vaadi tuontipanoksia kuten vaikkapa kiinalaiset aurinkopaneelit ja tanskalaiset tuulimyllyt.

Typerä vihreä politiikka  ei piittaa juuri taloudesta. Joskus aate käy kalliiksi.

Martti Issakainen

 

 

 

 

 

Vanhushoivan skandaali

 

Aarne Raevaara 6.2.2019

 

"Esperi Caren skandaali on vain jäävuoren huippu."

 

Puolueiden ja poliitikkojen viisaus tuntuu löytyvän vasta vaalien alla. Puheiden ja tekojen välillä on kuitenkin ristiriita. Sama henkilö voi ajaa täysin erisuuntaisia tavoitteita kunnan ja valtion tasolla.

 

6.2.2019 välikysymyksen tehneen varapuheenjohtaja Sanna Marin (sdp) mukaan vanhustenhoidon ongelmat kulminoituvat hoitohenkilökunnan liian pieneen mitoitukseen.

 

Tampereen isoimman puolueen valtuutettuna Marin kannatti 19.11.2018 SDP:n pormestarin ehdotusta hoitajamitoituksen alentamiseksi. Lisäkseni vain seitsemän valtuutettua vastusti jo hyvin tiukoille vedetyn henkilökunnan vähentämistä.

 

Ilman riittävää rahoitusta ja vanhushoivan todellisen tarpeen tunnistamista vaalien alla annettavat lupaukset jäävät puheiden tasolle. Esperi Caren skandaali on vain jäävuoren huippu.

 

Aarne Raevaara

kaupunginvaltuutettu (VaTa) Tampere

kansanedustajaehdokas Tähtiliike Pirkanmaa

 

 

 

 

 

 

 

Pääministerigallup: Väyrynen lyö Terhon! 

 

Seppo Hauta-aho 5.2.2019

 

 

 

 

"Tähtiliike on nouseva voima, jonka kannatus ilmeisesti jo nyt ylittää kolmen
muun eduskuntapuolueen, 
KD:n, RKP:n ja Sinisten, kannatuksen"

Kerroin 26.1.2019 julkaisemassani Uuden Suomen blogissa (Kansanäänestys pääministeristä‚Äč), että Tähtiliike on tilannut Taloustutkimukselta pääministerigallupin. Toisin kuin Lännen Median vuodenvaihteessa teettämässä tutkimuksessa, mukana oli myös meidän puheenjohtajamme Paavo Väyrynen.

Suurimpien puolueiden puheenjohtajien osalta kannatusluvut ovat osapuilleen samat kuin Lännen Median julkaisemassa tutkimuksessa: Petteri Orpo saa 18%, Juha Sipilä ja Antti Rinne 13%. Haaviston kannatus on nyt jopa 28%.Mielenkiintoisimpia ovat Sampo Terhon ja Paavo Väyrysen luvut.

Sampo Terhon kannatus on 2% sekä haastatelluista että kantansa ilmaisseista, mikä vastaa suunnilleen Sinisten puoluekannatusta. Paavo Väyrysen vastaavat luvut ovat 5% ja 6%.  

Gallupin luvut viittaavat siihen, että Tähtiliikkeen kannatus on nyt samaa luokkaa kuin Väyrysen kannatus pääministeriksi. Tämä ei tule kuitenkaan näkyviin puoluekannatuksesta tehdyissä mittauksissa.

Puoluegallupeissa kysytään, mitä puoluetta vastaaja äänesti edellisissä vaaleissa. Sitten kysytään, mitä puoluetta hän aikoo äänestää kevään eduskuntavaaleissa. Tämä ohjaa kannattamaan niitä puolueita, jotka osallistuivat edellisiin vaaleihin.

Tuloksissa julkaistaan niiden puolueiden kannatus, jotka saavat vähintään 1.5%:n tuen. Paljon julkisuutta saavana hallituspuolueena Siniset on nipin napin ylittänyt tämän kynnyksen.  

Tähtiliikkeen kannatus ei tule näkyviin sen vuoksi, että puolue on saanut hyvin vähän julkisuutta. Tiettävästi osa vastaajista mainitsee puheenjohtajamme nimen, mutta ei muista puoluetta.

Halusimme teettää Taloustutkimuksella puoluegallupin, jossa lueteltaisiin nykyiset eduskuntapuolueet. Tämä ei ollut mahdollista, kun yritys on sitoutunut tekemään puoluegalluppeja vain Yleisradiolle.

Sekä Yleisradion Taloustutkimuksella teettämät tutkimukset että Helsingin Sanomien julkaisemat Kantar TNS:n gallupit johtavat harhaan.

Tähtiliike on nouseva voima, jonka kannatus ilmeisesti jo nyt ylittää kolmen muun eduskuntapuolueen, KD:n, RKP:n ja Sinisten, kannatuksen. Jos tämä tulisi kansan tietoon, puolueen suosio kasvaisi entisestään. Tätä tietoa tietoisesti pimitetään.

 

 

 

 

 

Kansanäänestys pääministeristä                

Seppo Hauta-aho 3.2.2019

 

 

 

 

 

 

 

"Kysymyksessä ei ole puolueesta irrottautunut yhden hengen ryhmä,
vaan puoluerekisteriin merkitty eduskuntapuolue"

                                                                                                      

Vallanpitäjät ja valtamedia ovat päättäneet tehdä kevään eduskuntavaaleista pääministerivaalit. Ne pyrkivät kuitenkin siihen, että ylivoimaisesti kokenein eduskuntapuolueen puheenjohtaja suljettaisiin sen ulkopuolelle.

Yleisradion hallintoneuvosto teki 4. joulukuuta päätöksen, jolla Seitsemän tähden liikkeeltä evättiin muille eduskuntapuolueille arvottava puheenjohtajan puhe- ja vaalitenttipäivä. Päätös tarkoittanee myös sitä, että Tähtiliikkeen puheenjohtaja ei pääsisi eduskuntapuolueiden puheenjohtajille järjestettäviin vaalikeskusteluihin.

Tämä merkitsee sitä, että kevään vaaleihin ollaan räätälöimässä uusi käytäntö. Aikaisemmin puolueet on jaettu vaaliohjelmissa eduskuntapuolueisiin ja eduskunnan ulkopuolisiin pienpuolueisiin.

Maaseudun Tulevaisuudelle antamassaan lausunnossa Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Jouko Jokinen puolustaa hallintoneuvoston päätöstä väittäen, että ”aiemmat vastaavat tapaukset on ratkaistu samalla tavalla. Puolueista irrottautuneet yhden hengen ryhmät eivät ole aikaisemminkaan päässeet tentteihin mukaan.” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.368166)

Jokinen johtaa harhaan. Kysymyksessä ei ole puolueesta irrottautunut yhden hengen ryhmä, vaan puoluerekisteriin merkitty eduskuntapuolue.  Ainakaan minä en muista tapausta, jossa eduskuntapuolueen puheenjohtaja olisi suljettu eduskuntapuolueiden puheenjohtajille järjestettyjen puheenjohtajakeskustelujen ja muiden vaaliohjelmien ulkopuolelle.

Eduskunnan oikeusasiamies selvittää, ovatko hallintoneuvoston jäsenet toimineet päätöstä tehdessään lain vastaisesti. (Eduskunnan oikeusasiamiehelle)

MTV näyttää pelaavan omaa peliään. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista tehdään henkilöesittelyt. Paavo Väyrystä ei ole ainakaan vielä haastateltu.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kutsutaan Huomenta Suomi –ohjelmaan, jossa jokaiselle puheenjohtajalle on varattu oma aamunsa. Väyrynen ei ole saanut kutsua.

Huhtikuun alussa MTV järjestää erityisen pääministeritentin, jossa mukana ovat suurimpien puolueiden puheenjohtajat. Väyrynen aiottaneen jättää myös 10. huhtikuuta järjestettävän eduskuntapuolueiden puheenjohtajille järjestettävän vaalikeskustelun ulkopuolelle. 

Seitsemän tähden liike haluaa olla mukana pääministerikilvassa. Edellytämme, että Yleisradio ja muut tiedotusvälineet ottavat vakiintuneen käytännön mukaisesti meidän puheenjohtajamme mukaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajien vaalikeskusteluihin ja muihin vaaliohjelmiin.

Tähtiliike pyrkii saamaan eduskuntavaaleissa aikaan kansanäänestyksen Suomen seuraavasta pääministeristä. Tätä kautta kansa pääsee ottamaan kantaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan, Eurooppa-politiikan ja sisäpolitiikan suuntaan.

Puheenjohtajamme Paavo Väyrynen on itse ehdolla Uudellamaalla. Muissa vaalipiireissä hänen pääministeriehdokkuuttaan voi tukea äänestämällä muita Tähtiliikkeen ehdokkaita.

Väyrynen on pääministeriehdokkaista ylivoimaisesti kokenein. Hän on toiminut ministerinä viidellä eri vuosikymmenellä. Suunnilleen saman verran ministerikokemuskusta on kertynyt vain Johannes Virolaiselle. Väyrynen on valtiotieteen tohtori ja kansainvälisten suhteiden dosentti.

Lännen Media julkaisi vuodenvaihteessa Taloustutkimus Oy:n tekemän pääministerigallupin, jossa mukana oli eduskuntapuolueiden puheenjohtajia. Paavo Väyrynen oli jätetty tämän kyselyn ulkopuolelle.

Tuloksia olisi ollut mielenkiintoista verrata kaksi vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen, jossa Väyrynen sai 7 prosentin kannatuksen, saman kuin siinä vaiheessa vielä iskussa ollut Timo Soini. (5.1. Uusi Suomi)

Kun tiedotusvälineet eivät ole tietääksemme tilanneet uusia pääministerigallupeja, päätimme tilata itse sellaisen Taloustutkimukselta. Tuloksia saataneen kolmen viikon kuluessa.

P.S. Milloinkahan Paavo Väyrynen kutsutaan vieraaksi Ykkösaamuun. Harkimo oli jo viime keväänä.

Seppo Hauta-aho

Tähtiliikkeen puoluesihteeri

 

 

 

 

 

 

Inhimillisyyttä päätöksentekoon

Tiina Arlin 3.2.2019

flower

"Sivistys- ja hyvinvointivaltio pitää hyvää huolta myös heikoimmista jäsenistään"

 

Uutiset isoja tuloja saavista yritysjohtajista ja voittoja tahkoavista hoiva-alan yrityksistä pistävät miettimään nyky Suomen tilaa.

Bisneksen tekeminen työttömillä, sairailla ja vanhuksilla on kyseenalaista, varsinkin silloin kun näistä bisneksistä kärsivät kohteena olevat tahot eli nämä apua tarvitsevat ihmiset.

Jos työttömillä, sairailla ja vanhuksilla menisi paremmin kun he ovat rahaa tahkoavien firmojen asiakkaita, niin eihän siinä mitään, mutta kun enempi ja enempi alkaa näyttään siltä, että nämä asiakasryhmät eivät ole noille firmoille se tärkein asia vaan vain isot voitot heidän kustannuksellaan vielä veronmaksujakin kierrellen.

 

Miksi päätöksentekijät pistävät hinnan laadun edelle jopa ihmisten henkeen ja terveyteen liittyvissä hankintapäätöksissä?  Tarjouskilpailuissa hoivajätit varmasti saavat tarjouksensa näyttämään halvalta ja hyvältä paperilla mutta totuus siellä takana on turhan usein toinen. Miten näitä päätöksentekorattaita voidellaan?

 

Henkilöstömitoitus pitää saada nostettua eikä hoitohenkilökuntaan saa laskea talonmiestä ja puutarhuria eikä muutakaan ei pätevää hoitohenkilökuntaa. Sanktiot yrityksille, jotka eivät täytä vaatimuksia.

Hoitohenkilökunnan pitää olla alalle soveltuvaa ja koulutettua. Soveltuvuustestit käyttöön. Hoitajien tulee osata lukea ja laskea. Empatia ja huolellisuus ovat ehdottoman tärkeitä ominaisuuksia.

 

Hoitoalan palkat pitää saada vastaamaan työn raskautta ja vaativuutta. Pätevää henkilökuntaakin on helpompi saada kun palkka on kohdillaan.  Hoitotyön arvostusta pitää nostaa ja hoitajien työssä jaksamiseen pitää panostaa. Potilastyötä tekevien palkat eivät voi olla vain murto-osa miljoonia käärivien hoitoalan yritysten johtajien palkoista.  

 

Hoitolaitoksia tulee valvoa pistokokein. Tarkastuksista ei tule ilmoittaa etukäteen jolloin laitoksen todellinen tilanne tulee selville. Laitosten omavalvonta tulee olla myös kunnossa.

 

Kotihoidossa olevien vanhusten tilannetta tulee myös seurata tarkemmin. Oikeus asua kotona ei saa olla velvollisuus asua kotona kun siellä ei ole enää turvallista eikä yksin pärjää.

Sivistys- ja hyvinvointivaltio pitää hyvää huolta myös heikoimmista jäsenistään.

 

Tiina Arlin

Tähtiliikkeen eduskuntavaaliehdokas Vantaa Uusimaa