PETER FRYCKMAN

on yrittäjyyden, suomalaisen työn ja kansainvälisen kaupan asiantuntija.

hallituksen puheenjohtaja
Helsinki​

Taloudellisen toimeliaisuuden näivettämisen aikojen pitää vihdoinkin loppua. Näin vaatii liikemies ja teollisuusyrittäjä Peter Fryckman, joka pyrkii europarlamenttiin Seitsemän tähden liikkeen -listalta.

Peter on kiteyttänyt vaaliteemojensa pääotsikoksi: Itsenäinen ja itsekäs Suomi pärjää Euroopassa ja maailmalla. Lauseeseen kiteytyy Peterin mukaan koko Euroopan Unionin alkuperäinen ydinajatus, joka pätee hänen mielestään jokaisen EU-maan kansalliseksi menestystekijäksi.

Peter painottaa, että EU on parhaimmillaan itsenäisten valtioiden talousliitto, kuten sen alkuperäisesti piti ollakin. Hän korostaa, että itsenäisten valtioiden talousliitto on sitä vahvempi mitä vahvempi kunkin yksittäisen valtion talous on – ja toisinpäin. Julkisen sektorin hän laittaisi jokaisessa EU-maassa 25 %:n kulukuurille.

Hänen mielestään Euroopan yksi polttavin pikaisesti ratkaistava kriisi on hallitsematon maahanmuutto: väkivaltaisuudet, terroriteot ja kirkkojen tuhopoltot on saatava loppumaan. Hän hyväksyy ainoastaan työperäisen maahanmuuton.

EU:ssa Peter olisi ennen kaikkea yrittäjien ja suomalaisen työn asialla. Se, että Suomi on menettänyt kilpailukykynsä, johtuu hänen mukaansa ennen kaikkea ylikalliista työvoimakustannuksista. Niihin pitää saada roima alennus ja samalla pistää suitset suuhun yhä paisuvalle byrokratialle, joka lisää kohtuuttomasti sekä yritysten kustannuksia että hankaloittaa yrityksen päätehtävän hoitamista.
Hän korostaa, että yritysmyönteinen veropolitiikka, yhteiskunnan yritysystävällinen ilmapiiri sekä työllistämiskustannusten kohtuullisena pysyminen ja niiden ennustettavuus ovat merkittävät tekijät myös investointihalukkuudessa sekä pääomien hakeutumisessa joko meille Suomeen tai meiltä pois. Tärkeää on myös turvata kohtuuhintainen energia.

Peteriä harmittaa, että Suomessa ollaan asiassa kuin asiassa yhden asian ihmisiä: Ukrainan kriisin myötä esimerkiksi suhteessa Venäjään. Venäjään lyödään yksioikoisesti joka taholla demonin leima, eikä samalla osata nähdä, millainen liiketaloudellinen potentiaali Venäjä ja venäläiset ovat Suomelle: maailman suurin maa ja yli 143 miljoonaa asukasta. Puolustelematta mitenkään venäläisiä ihmisoikeusrikkomuksia ja väkivallan käyttöä Ukrainassa.

Peteriä harmittaa myös Suomen tapa seisoskella ylikilttinä ja kaikkeen sopeutuvana, ”karvareuhka kädessä EU:n kammarien ovensuussa”. Hän on sitä mieltä, että Suomen osalta EU:n kriisimaiden avustaminen on nyt avustettu. Suomen ei saa antaa enää yhtään tukipakettia taloutensa kuralle ajaneille kriisimaille. Kreikankin tapauksessa Suomen antamat tukipaketit menivät Saksan, Ranskan ja Englannin pankeille.

Peter Fryckman on tehnyt elämäntyönsä monialaisena teollisuusyrittäjänä, muun muassa rakennus-, kuljetus-, huolinta- ja elintarviketeollisuudessa. Parhaimmillaan hänen yrityksensä ovat työllistäneet yli 600 suomalaista. Hän on yli neljä vuosikymmentä tehnyt kansainvälistä liiketoimintaa, erityisesti Venäjällä, Kuubassa ja Etelä-Afrikassa. Julkisuudesta hänen tunnetaan ns. Kouri-kaupoista, joiden monimutkaisten veroerimielisyyksien selvittely jatkuu yhä.

Peter on vakaumuksellinen kristitty. Hän korostaa anteeksiannon ja ansaitsemattoman armon merkitystä; ne kuuluvat jokaiselle ja ainoastaan niiden varaan voi rakentaa pysyvää.

Peter kuuluu Helsingin seurakuntayhtymän kirkkoneuvostoon ja Herttoniemen seurakunnan kirkkovaltuustoon. Nuoruudessa hän toimi pitkään seurakunnaan nuorisotyössä ja partiossa. Eettinen ja empaattinen Peter oli koululaisena rakentamassa muun muassa Tukioppilastoiminnan alkua Suomessa. Hyvän peruskunnon ja terveyden hän on hankkinut lapsuuden ja nuoruuden jalkapalloharrastuksen kautta.
Helsingissä asuvalla, 67-vuotiaalla Peterillä on kaksi lasta ja viisi lastenlasta. Hän harrastaa kalastusta, metsästystä, kesämökkeilyä, puutarhanhoitoa sekä kauniiden puukäsitöiden tekemistä. Erätaidot ovat peruja nuoruuden aktiivisesta partioharrastuksesta. Sosiaalinen luoteensa on aidon kristillisyyden ilmentymää arjessa.

Peter Fryckman EUROPARLAMENTTIIN -esite »