Eduskuntavaalit 2019 - Seitsemän tähden liike r.p.

Lapin vaalipiiri


Pertti Ahokas

Työnohjaaja, toimittaja

Rovaniemi
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 63
 
 
 
 
Pertti Ahokas
 

 


Juha Antinkaapo

Fil.kand., maanviljelijä

Tervola
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 64
 
 
 
 
Juha Antinkaapo
 

Olen jo tai vasta 61-vuotias yksinyrittaja maanviljelija omaishoitaja (epavirallinen) Tervolan Suolijoelta, 45 km kirkolta 50 Rovaniemelta 90 Kemista. Olen ylioppilas vuodelta 1976 ja opiskelin lypsykarjan hoidon ohella harrastuksenomaisesti Oulun Yliopistossa pääaineena kansantaloustiede, josta sain loppututkinnon 1988.

Mutta maailmaahan piti muuttaa, joten aloin jostain syysta toimimaan entisessa SMPssa, jossa olin eduskuntaehdokkaana 1991 ja nousin puolueedustajistoon kunnes puollue katosi alta konkurssiin 1995. Marraskuussa 1995 taisin olla ainoa lappilainen, joka oli Kokkolassa perustamassa uutta perussuomalaista puoluetta. Puolueen kannatuksen nousun myota tuntui ettapuolue oli minulle jo liian suuri ja mahtava eika minua enaa tarvittu joten kaipasin uutta alkua, ja olinkin sitten yhteydessa Akseli Erkkilaan, ja loppu onkin toivottavasti sitten historiaa.

Poliittinen linjani on vanhan kansan punamulta kansanrintamahenkinen perustuen tasaarvoon hajauttamiseen keskittamisen sijasta kaikista huolehtimiseen myos teoissa eika vain puheissa jos talous kasvaa ei siita valttamatta riita koyhille mitaan. Ulkopolitiikassa Eu hajoaa joskus mutta Euero nyt ei ole realistinen tavoite,mutta nyt jos Euta tiivistetaan liikaa sita pikemmin se hajoaa. Eduskunta ei tarvitse liika viisaita, vaan nuoria ja vanhoja kapinallisia, joilla on sydan paikoillaan.


Akseli Erkkilä

Kaivosmies

Kittilä
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 65
 
 
 
 
Akseli Erkkilä
 

 


Liisa Halonen-Laiti

Kuvataideopettaja, taiteilija

Tervola
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 66
 
 
 
 
Liisa Halonen-Laiti
 

Syntynyt Tervolan Louella. Ylioppilaaksi Kemistä, opiskelut:  Helsinki, Ateneum ja yliopistoissa, Hki, Jyväskylä, Oulu. Työura: opettanut pääosin Rovaniemellä, lukio, yläaste, toinen aste, vapaa sivistystyö, Lapin yliopisto.

Haluan, että suomalaisesta laadukkaasta, monipuolisesta koulutuksesta pidetään kiinni, sitä kehitetään ja sen saatavuus turvataan tasapuolisesti koko maassa. Koko maata on kehitettävä tasapuolisesti. Huolehditaan Suomen valtiollisesta itsenäisyydestä siten, että taataan itsemääräämisoikeus talouden, elinkeinoelämän, kulttuurin, koulutuksen ja puolustuksen alalla. Puolustuksen alalla jatketaan asevelvollisuuteen perustuvalla armeijalla, joka on Suomen johtama. Pysytään sotilasliittojen ulkopuolella, ei Natoa, ei EU-armeijaa, ei osallistumista sotilaallisiin konflikteihin, ei EU-liittovaltiota. Ei vieraita sotilasjoukkoja Suomeen! Kannatan hallittua maahanmuuttoa, että vuoden 2015 seurausten pahenemiselta vältytään. Suomalaisen puhtaan lähiruoan saatavuus taataan.

Suomalaisen puhtaan lähiruoan saatavuutta on turvattava tukemalla sen tuotantoa. Sen seurauksena saavutettaisiin muitakin tavoitteita. Koko maa pysyisi asuttuna ja uusiutumattomien luonnonvarojen kulutus vähenisi, kuljetuksia tarvittaisiin vähemmän, kun ruokaa kulutettaisiin siellä lähellä, missä se tuotetaan. 

Myös luonnon raaka-aineista ja kaivostoiminnan tuotoista suurempi osa pitää tulla alueelle, josta ne otetaan. Kaivosten tuotosta suurempi osa kunnalle, jossa kaivos sijaitsee.


Santtu Hyytinen

Koulunkäynninohjaaja

Kemijärvi
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 67
 
 
 
 
Santtu Hyytinen
 

 


Jouko Jääskö

Autonkuljettaja

Rovaniemi
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 68
 
 
 
 
Jouko Jääskö
 

Olen toiminut kuorma-autonkuljettajana nuoruudesta saakka. Olen eläkeläinen mutta työskentelen edelleen autonkuljettajana. Olen ollut myös asfalttitöissä sekä sahalaitoksella kiinteistönhoitajana.

Minkälaista muutosta haluan Suomessa: Olen seurannut nuoruudesta asti Paavo Väyrysen politiikkaa, arvostan hänen mielipiteitään. Tänä päivänä kannatan Suomen itsenäisyyttä ja markkaa sekä puolueettomuutta.

Pyrimme kumoamaan vanhan vallan kokoamalla yli puoluerajojen niitä Suomalaisia, jotka
- haluavat vahvistaa Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta
- kannattavat hallittua maahanmuuttopolitiikkaa
- puolustavat köyhiä
- vastustavat nykyistä rajua keskittämispolitiikkaa


Marjo Kerkelä

Sairaanhoitaja

Rovaniemi
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 69
 
 
 
 
Marjo Kerkelä
 

 


Maria Koivumaa

Turvallisuusvalvoja

Tornio
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 70
 
 
 
 
Maria Koivumaa
 

 


Hemmo Koskiniemi

Projektipäällikkö

Rovaniemi
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 71
 
 
 
 
Hemmo Koskiniemi
 

Olen tulisieluinen kantaa ottava kansalaisaktiivi ja toiminut oman vakaumukseni mukaan maakunnallisissa ja kunnallisissa luottamustehtävissä sekä takavuosia kylä- ja asukastoiminnassa. Viimeaikaisin "projektini" on ollut vastustaa Posion tuulivoimahanketta, joka toteutuessaan pilaa erämaahan rakennetun uuden vapaa-ajan kylän sekä luonnonsuojelualueet. Ammatikseni olen vetänyt työttömien projekteja, Suomi- Venäjä yhteistyöprojekteja sekä kansainvälisiä mm. Equal ja Intereg-projekteja sekä toiminut ja perustanut pienosuuskuntia sekä työskennellyt mm. kunnissa asuntosihteerinä ja kulttuurisihteerinä sekä suunnittelijana Lapin taidetoimikunnassa.

Olen ehdokkaana Tähti-liikkeessä siksi, että haluan Suomen palaavan sitoutumattomuuden ja puolueettomuuden linjalle. Sosiaalisen yhdenvertaisuuden idea on aina ollut lähellä sydäntäni lähellä, samoin maaseudun elävänä säilyttäminen. Suomella ei ole vara menettää elämää maaseudulla. Suurimman osan ajastani asun pienessä Suomen köyhimpiin kyliin kuuluvassa Ranuan Pohjaslahden kylässä Simojärven ranta-asukkaan.


Antti Lasanen

DI, kaivosinsinööriopiskelija

Posio
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 72
 
 
Antti Lasanen
 

Olen posiolainen 43 vuotias Lapin raskaan teollisuuden hyvintunteva henkilö. Vuoteen 2008 asti työskentelin Kemin ja Koillismaan yhteensä 4:llä sahalla. Nyt olen operoinut kaivosalalla mm. työskentelemällä Sodankylässä tuotantoporaajana, ja kuluvan talven aikana kunnossapidon asentajana.

Omat vaaliteemani ovat kiteytettynä Työ ja Lappi – Lappi works! Näen kaivosveroa monialaisemman, ns. ”raaka-aineensiirtoverotuksen” mahdollisuutena saada erityisesti Pohjoisen Suomen alueille uusia rahoitusmuotoja esimerkiksi Start up – ja projektipalkkaustoimintoihin. Tällainen rahoitus menisi osuuksina raaka-ainelähteiden kunnille, työvoimahallinnolle sekä ”suhdannepuskurirahastoihin”. Tulevalle eduskuntakaudelle minulla on paljon annettavaa. Olen kokenut kaiken sosiaaliturvasta aina leipäjonoista kaupunkien suuriin asumislisiin asti. Pidän tinkimättömästi lappilaisten puolta yli puoluerajojen.


Mette Lehikoinen

Opettaja

Rovaniemi
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 73
 
 
 
 
Mette Lehikoinen
 

” Maan korvessa kulkevi lapsosen tie…” Nämä sanat ovat yhä koskettavia arjessamme. Opettajan (KM) koulutustaustalla olen heikompiosaisten puolestapuhuja.

On tärkeää saada perusturva nostettua lähemmäksi 1000e kuin 500e. Perusturvan yhteyteen tulee lisänä vielä asumistuki tulotason perusteella. Hyvin toimiva perusturva on kaiken a ja o. Se on hyvinvointivaltion perusta, josta ei tule tinkiä. Tässä yhteydessä on myös takuueläketasoa tarkistettava, kuin myös omaishoitajien tuen tasoa.

Tuloeroja tulisi myös kaventaa – kuilu rikkaiden ja köyhien välillä vain kasvaa. Työttömien aktivointiin liittyvästä työttömyysturvan leikkurista on ehdottomasti luovuttava – ihmiset näkevät nälkää 30e:n päivärahalla ja jonottavat ruokajonoissa.

Lapsilisiä on korotettava, koska nykyisellään ovat riittämättömiä. Kaikille asunnottomille kuuluu asunto - ihmisarvo ja tasa-arvo kunniaan. Kotihoidontuki on säilytettävä kolmivuotisena ja sen tasoa on korotettava. Toisen asteen koulutus ilmaiseksi (lukio/ ammatillinen oppilaitos), koska vain näin voimme turvata perustan kaikille nuorille hyvään tulevaisuuteen tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti. Ylivelkaantuneet vapautettava taakastaan ja heille on kehiteltävä uusi toimintamalli taloutensa kuntoon saattamiseksi. Myös nuorten velkaantumiseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota mm. kuntatasolla.

Maaseudut tulisi saada elinvoimaiseksi ja lehmät takaisin laitumille – maanviljely kunniaan, sen sijaan, että se on nyt ajettu alas (EU) – lähiruoka ja sen saamisen turvaaminen on tärkeä asia. Metsät ovat Suomelle vihreää kultaa ja asiantuntijoiden apua hakkuiden suunnitteluvaiheessa tulisi käyttää.

Hiilijalanjälkeä voidaan säästää kehittämällä paikallisliikennettä – valtio tukemaan palvelua, jossa tarjotaan maksuttomat matkat työttömille, opiskelijoille, eläkeläisille ja maahanmuuttajille. Kannustaisi liikkuvuuteen työllistymisessä sekä työllistymiseen samalla.

Mielestäni kansalle ns. ruohonjuuritasolla annetaan rajallista tietoa EU:sta – suurin osa tiedosta jää pimentoon ja ns. ruohonjuuritaso elää laput silmillä. Koen, että EU ajaa alas Suomen itsenäisyyttä ja taloutta – tästä syystä haluaisin, että ihmiset miettisivät ns. kaksoisvaluutan käyttöön ottoa – Euro/markka suhteessa samanarvoinen (vrt. Brexit)

Lapissa: Valtion tulisi lisätä yhteistyötä Saamelaiskäräjien kanssa. Jäämeren rata voidaan rakentaa jo olemassa olevia reittejä pitkin yhteistyössä Ruotsin ja Norjan kanssa. Rekkaralli Kilpisjärventiellä tarvitsisi jonkinlaisen tievero-kaltaisen maksun, jolla voitaisiin lisätä turvallisuutta tiellä sekä auttaa tien kunnossapidossa. Norjalaisten moottorikelkkailu Kilpisjärvellä olisi laitettava valvonnalla kuriin kelkkareiteille häiritsemästä paikallisia. Poronhoitoalueelle en kannata tuulivoimaa. Saamelaiset ovat alkuperäiskansa ja sen tunnustuksen heille soisin ¼ -osa saamelaisena.

Heikompiosaisissa on ns. hiljaista viisautta – NYT ON AIKA ANTAA ÄÄNI VAIKUTTAMAAN


Jukka Sarre

Yrittäjä, stm.

Inari
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 74
 
 
 
 
Jukka Sarre
 

Inarilainen kullankaivaja. Vahvasti Lappimielinen. Tavoitteena Lapin ja muidenkin maakuntien vahva itsehallinto, jossa päätöksenteko siirtyy omalle maakunnille. Valtion hallintoa tulee supistaa maakuntien hyväksi. Valtion toimenkuvaksi riittää ulko- ja puolustuspolitiikan hallinnointi ja harjoittaminen Sveitsin mallin mukaan. Se on tie koko Suomen kehittymiseen ja vaurastumiseen.


Marko Vapa

LitM, yrittäjä

Keminmaa
Lapin vaalipiiri

Ehdokasnumero: 75
 
 
 
Marko Vapa
 

Olen ehdokkaana Lapin vaalipiirissä. Lisätietoa minusta löydät sivuiltani: www.markovapa.fi