Tuhannen taalan paikka

Risto Suvanto 27.3.2019

 

Risto Suvanto

 

Director's Institut Finlandin 12.12.2016 julkaisemassa haastattelussa Esperi Care Oy:n 29.1.2019 irtisanoutunut/irtisanottu toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni toteaa: ”Osa yrityksistä ja kunnista on halvaantunut tulossa olevan sote-uudistuksen alla. Me näemme murroksen mahdollisuutena. Se on tuhannen taalan paikka.” (https://dif.fi/teema-artikkelit/2016/q4-2016/ marja-aarnio-isohanni-timo-ritakallio-kehottavat-iloitsemaan-myos-toisten-menestyksesta/ ?fbclid=IwAR390478b0MlxQU)

Hieman aiemmin 26.8.2016 hän Talouselämä-lehdessä totesi: ”Suomi harmaantuu, ja se on pääomasijoittajille loistava bisnesmahdollisuus.” (https://www.talouselama.fi/uutiset/hoivan-tyomaa-kuumenee/)

Siis vanhukset ja sairaat ova tuhannen taalan paikka tehdä rahaa.

Loistava bisnesmahdollisuus on tuottanut verotietojen mukaan  20 hoivamiljonääriä Suomeen vuosina 2015-2017, mm. Marja Aarnio-Isohannille 5,2 miljoonaa. Hänen johtamansa Esperi Care Oy puolestaan ei ole maksanut veroja lainkaan Suomeen, vaan tuotot on siirretty kansainväliselle pääomasijoittajalle ICG:lle. Helsingin Sanomien verokoneen tietojen mukaan toisen hoivayrityksen johtajan (Attendon Karjalainen) tulot viimeisten 15 vuoden aikana ovat olleet noin 43,5 miljoonaa euroa. Hoiva on hyvä bisnes.

 ”Anna meidän auttaa” mainostaa Esperi kotisivullaan. Ja Esperi auttaa kunhan vain toiminta on kannattavaa ja tuottaa ICG:lle rahaa. Jos Esperi ei tuota ICG:lle rahaa, niin Esperi ei auta.  Esperi Care Oy on ICG:lle rahantekokone – ei mitään muuta.

Olen vanha ja naapurissani on Esperin hoivakoti. Sinne minutkin varmaan joskus sijoitetaan. Minusta tulee  kansainvälisen finanssikapitalismin sätkynukke – minusta huolehditaan siten, että se tuottaa ICG:lle rahaa. ICG määrittelee hoivan tason.

Iltalehden mukaan ICG:llä on 10 %:n tuottotavoite sijoitukselleen. (https://www.iltalehti.fi/talous/a/db3ad6a2-93cb-4dcd-a5d7-fcb0cad301f7 ) ICG on listattu Lontoon pörssiin. ICG:n  vuosikertomuksen mukaan se omistaa useita yhtiötä ja tytäryhtiöitä, jotka on rekisteröity veroparatiiseina tunnetuille Cayman-saarille, Luxemburgiin ja Jersey-saarelle. Sinne siis veroeurojamme menee Esperin kautta. Esperi itse ei ole viime vuosina maksanut veroja Suomeen lainkaan, vaan rahat on puliveivattu ICG:lle – ihan laillisesti.

Santeri Alkio kirjoitti aikoinaan. ” Yhteiskunnan perustuksen lujin kulmakivi on kansalaisten siveellinen luonne”(Ilkka  8.2.1917). Tätä luonnetta  hoivamme rakenne jäytää. Mutta kenellä poliitikoistamme on halua puuttua hoivamme rakenteeseen ?

 

Risto Suvanro

eduskuntavaaliehdokas 127
Hämeen vaalipiiri