Harhaanjohtavia gallup-tutkimuksia

MTV julkaisi eilen ja tänään tuloksia Suomen yrittäjien teettämistä mielipidemittauksista. 

Sunnuntaina julkaistun pääministerigallupin mukaan Pekka Haavistolla on suurin kannatus pääministeriksi (18%). Toisella sijalla oli Petteri Orpo, jota kannatti 15% kantansa ilmaisseista. Antti Rinteen kannatus oli 12%, Juha Sipilän 10%, Jussi Halla-ahon 9% ja Li Anderssonin 8%. Sampo Terhoa tuki 1% vastanneista. Vastaajista 28% ei ilmaissut kantaansa. [Linkki]

Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan puoluejohtajista Pekka Haavistoon luotetaan eniten. Toisella tilalla on Li Andersson.

Mielipidetutkimusten tuloksia julkistettaessa ei ole kerrottu, kuinka kyselyt on tehty. Otimme asiasta selvää. 

Kantar TNS:n tekemässä tutkimuksessa haastatelluille lueteltiin seitsemän puoluejohtajan nimet. Mukana olivat hallituspuolueiden puheenjohtajat Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Sampo Terho sekä suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat Antti Rinne, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho ja Li Andersson. Ulkopuolelle jätettiin siis Tähtiliikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen ja hänen lisäkseen Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah. 

Tämän kaltaisiin mielipidetutkimuksiin pätee uusvanha sanonta, että harhaanjohtavia ovat valheiden, emävalheiden ja tilastojen lisäksi nykyään usein myös gallup-tutkimukset. 
Gallupeilla voidaan ohjata ja ohjaillaan ihmisten mielipiteitä. 

Jotta mielipidemittaukset olisivat edes jotenkuten luotettavia, niissä pitäisi esittää tasapuolisesti kaikki varteenotettavat vaihtoehdot. Puoluekannatusta mitattaessa haastateltaville pitäisi mainita kaikki eduskuntapuolueet. Pääministeri-gallupeissa tulisi mukaan ottaa kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.  

Toivottavasti vaalien lähestyessä tehdään mielipidetutkimuksia, jotka mittaavat puolueiden ja puoluejohtajien todellista kannatusta.   


18.2.2019

Seppo Hauta-aho
Tähtiliikkeen puoluesihteeri

 

Seppo Hauta-aho