Säikäyttikö gallup Sipilän ja Keskustan?

Mauri Nygård 5.4.2019

 

Risto Suvanto

 

Tuli Iso Jytky: SOTEsta luovutaan ja hallitus eroaa. Syyksi sanotaan, että ei ehditä valmistella. Vaalikausi loppuu. Saattaapa olla niin, mutta saattaapa olla toisinkin. Saattaapa olla, että torstaina julkistettu puolueiden kannatusgallup on se todellinen tai suurin syy.

Gallupin mukaan johtavat hallituspuolueet ovat romahtamassa, mihin on kaksi ajankohtaista syytä: maahanmuuttajien seksuaalirikokset sekä puutteet ja väärinkäytökset hoitolaitoksissa, jotka yleensä ovat olleet suurten kansainvälisten ketjujen omistamia. Niinpä kansa ei nyt rakasta SOTEa, jossa päätarkoitus näyttää ihmisten mielestä olevan vain raju palvelujen yksityistäminen.

Gallup-teoriaa puoltaa, että eduskunnassa soudettiin ja huovattiin asiantuntijoiden kuulemisessa. Ensin päätettiin valiokunnassa, että ei kuulla ulkopuolisia ja sitten yht`äkkiä, että kuullaankin runsaasti. Kuuleminen vie aikaa, mikä on loppumassa. Se antaa tekosyyn.

Onhan selvää, että puoluegallupin tulokset ovat olleet johtavien poliitikkojen tiedossa jo muutamia päiviä. Järkytys iski viimeistään tiistaina tai keskiviikkona. Todennäköisesti silloin päätettiin, että luovutaan koko SOTEsta ja myönnyttiin opposition toiveeseen kuulla asiantuntijoita.

Vaaleihin on hieman yli kuukausi. Kun SOTE ja hallitus haudataan, niin ehkä äänestäjien viha ehtii hieman laantua. Jospa Keskustan kannatus nousisi prosenttiyksiköllä tai kahdella, niin ehkä Sipilä pystyisi jonkun kakkaran avulla selittämään vaalit parhain päin, eikä hänen tarvitsisikaan erota, vaikka on luvannut että tulos tai ulos.

Sipilä on selittänyt omaksi ansiokseen myös kansainvälisen korkeasuhdanteen, johon Suomikin pääsi jälkijunassa mukaan. Maamme hitaus johtui Sipilän ja edellisten hallitusten kotimaista kulutusta rankaisevasta ”säästö”politiikasta ja valuutastamme Eurosta. Ruotsi on oman valuuttansa turvin ponkaissut kansantulossa toisen integraatiolaman aikana noin 20 prosentin irtiottoon Suomesta.
 

Maamme terveydenhoito on tutkitusti hinnaltaan ja laadultaan huippuluokkaa maailmassa. Pitkät jonot johtuvat siitä, että se on veronmaksajille liian halpaa. Tarvitaan lisää työntekijöitä ja rahaa eli veronkorotusta hyvätuloisille.

 

Mauri Nygård

Fil.lis., Seitsemän tähden liikkeen kansanedustajaehdokas Vaasan vaalipiirissä nro 99

toisinajattelija.fi