Keskipohjalaisista Mika Lintilällä on suurin vastuu

Mauri Nygård 28.3.2019

 

Risto Suvanto

 

Koko ruokaketjun on kannettava vastuuta, vaatii ministeri Lintilä (KP 12.8.2018). Syyttävä sormi osoittaa myös Venäjää
ja sääoloja kohtaan.

Lintilä kirjoitti Venäjän talouspakotteista, mutta ei niiden syystä eli Suomen pakotteista Venäjälle. EU uusii aika ajoin pakotteensa ja Suomen hallitus, siis myös ministeri Mika Lintilä itse, on joka kerta halunnut olla pakotteissa mukana. Alunperinkään mikään laki tai mahti maailmassa ei ollut pakottamassa Suomea mukaan pakotesotaan. Suomessa Keski-Pohjanmaa kärsinee pakotteista suhteellisesti eniten. Jopa Toholammin meijerin lopettamisessa saatettiin ottaa tulossa oleva pakotesota huomioon.

Lintilä ei ole myöskään sanoutunut irti päivittäin jatkuvasta propagandasodasta, siis sodan valmistelusta, Venäjää vastaan. Hän hyväksyy sillä tavalla tapahtuvan natottamisen, samalla läntisen sotaelinkeinon menekinedistämisen. Yhtä lailla hän ehti viime vuonna hallituksen jäsenenä mukaan esittämään eduskunnalle lakia Venäjää vastaan suunnatusta Naton ja EU:n yhteisestä hybridiuhkien osaamiskeskuksesta, joka ei edes kuulu Suomen valtioon, vaikka pääpaikka onkin Helsingin Sörnäisissä. Hän on myös hyväksynyt vuonna 2014 Naton kanssa solmitun isäntämaasopimuksen jälkeen tehtyjä sotilaallisia jatkosopimuksia. On näin ollut mukana provosoinnissa.

Jos ministeri kantaisi huolta demokratiasta ja opposition tärkeydestä yhteiskunnassa, hän toimisi myös sen puolesta, että ministeri Timo Soinin lakkauttama pieni määräraha Vaihtoehto EU:lle järjestölle palautettaisiin valtion budjetissa takaisin. Samoin, jos hän kantaa huolta maaseudun ja kylien kehityksestä, hän toimii sen puolesta, että kyläkouluille palautetaan pääministeri Vanhasen (kesk) aikana poistettu korvamerkitty valtionapu. Vaikka jokainen koulu saisi 100 000 euroa, niin se olisi suuruusluokaltaan vain 300 miljoonaa.

Ministeri kantaa huolta viljelijöiden jaksamisesta ja panee toivonsa vuorineuvos Karhiseen. Eräs toinen vuorineuvos veti Uusteollistamisohjelmaa, joka lähti siitä, että teollisuus nousee, kun maatalous ajetaan alas. Sama idea oli kirjoitettu myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tietokoneohjelmaan, kun se ennusti valtavaa kasvua EU-jäsenyydestä. Kasvua tulisi siis maatalouden alasajosta. Myös pohjoismaisten elinkeinojärjestöjen yhteisprojekti (Mot en ny nordisk välfärdsmodell) esitti Suomelle maatalouden alasajoa. Hallitsijat voivat olla tyytyväisiä, nyt se alasajo toteutuu.

 

Mauri Nygård

toisinajattelija
eduskuntavaaliehdokas 99
Vaasan vaalipiiri