Eurosta tuli hirviö

Martti Issakainen 11.5.2019

 

 

Talousnobelisti Paul Krugman luki madonlukuja eurolle taas kerran. Talouselämän referoimassa jutussa 20.7.2017 Krugman kutsui euroa hirviöksi ja syytti Euroopan johtajia itsepetoksesta, josta maksetaan hirvittävää hintaa. Hirviö on mielenkiintoinen kuvaava sana eurolle. Hirviötä ei nimittäin kyetä kesyttämään. Siitä olisi parasta  pysytellä kaukana, ettei joudu sen raateleviin hampaisiin.

Ruotsalainen Johan Nordberg kirjoitti jo 2012 eurosta kirjassaan Eurokrasch:"Europrojektin piti tuoda Eurooppaan hyvinvoinnin ja rauhan. Kun nyt katselemme ympärillemme, näemme syvän talouskriisin, massatyöttömyyden ja poliittiset jännitteet, jotka ovat hajottamassa mannertamme. Hämmästyttävän helposti EU:n poliitikot loivat eurosta hirviön. Kyseessä täytyy olla  historian suurimpia poliittisia epäonnistumisia, joka raivaa tietä fasismille, antisemitismille ja vihamielisyydelle maahanmuuttajia kohtaan."

Aika naulan kantaan osunut analyysi . Neljä vuotta myömmin voitanee puhua jo toteutuneesta profetiasta. Mielenkiintoinen yhteensattuma, että sekä Krugman että Nordberg käyttävät hirviö-sanaa kuvaamaan epäonnistunutta euroa.

Euronhan piti olla liima, joka sitoo yhteen syvenevän EU:n integraation. Liima on kovettunut betoniksi, joka ei muutu vaikka ympäristö muuttuisi kuinka. Tulee mieleen Neuvostoliiton aikaiset vakuuttelut, ettei siellä ole inflaatiota. Ympäristössä oli. Neuvostoliitto pysyi "vakaana" kunnes romahti. EU:n integraatio täyttää 70 vuotta 23.3.2027 ( Rooman sopimus ). Odottaako sitä sama kohtalo kuin Neuvotoliittoa? Siellä kommunismi kesti 70 vuotta.

Lopuksi vertailu Ruotsiin, joka ei kuulu euroalueeseen. Finanssikriisi iski 2008 ja sitä seurasi syvä talouslama, josta Suomi ei ole täysin toipunut vieläkään.  Suomen talous  joutui jyrkkään laskuun ja valtion velka räjähti silloisen valiovarainministeri Jyrki Kataisen käsiin. Tehtaita suljettiin, sahoja meni konkurssiin ja mm. Suomen metsäteollisuus siirsi tuotantoa Ruotsiin, joka antoi kruununsa kellua ( = devalvoitui ). Kelluvan valuuttansa ansiosta Ruotsi surfasi pahimman talousmyrskyn ohi lähes kuivin jaloin. Suomi sukelsi syvälle. Jos tähän ei ollut yhtenä olennaisen syynä eurokytkös, niin mikä sitten?

Voisiko joku taloustutkija selvittää kuinka kalliiksi Suomelle on tullut mukanaolo eurohirviön saalistusalueella?

Martti Issakainen

Eurovaaliehdokas