Puhdas kotimainen ruoka

Liisa Halonen-Laiti 13.4.2019

 

 

Elämme maantieteellisesti erityisessä paikassa, pohjoisessa, missä kasvukausi on lyhyt, mutta valoisa. Pitkät pohjoisen kesäpäivät ja yöttömät yöt antavat kasveille, viljalle, juureksille, vihanneksille  ja marjoille runsaasti maku-ja ravintoaineksia. Sama koskee muitakin luonnon antimia. Meillä voi valmistua lähellä korkeatasoisia ruoka-aineksia. Siitä olemme tietysti iloisia ja onnellisia.

Mutta mitä on tapahtunut ja tapahtuu? Kotimaisen ruoan tuottamiselle on tullut vaikeuksia, kun EU:hun liittymisen myötä tuottaminen ei enää kannatakaan. Viljelijöiden tulot ovat pienentyneet niin radikaalisti, että monet ovat lopettaneet. Maaseudulla näkee paljon taloja, joissa on ollut karjaa ja maanviljelystä, mutta nyt ojanvarret pukkaavat risua yhtenä turkkina ja pihapiirit ovat hyljätyn näköisiä villejä pensaikkoja. Ihmiset ovat muuttaneet muualle, Ruotsiin tai Etelä-Suomen kaupunkien lähiöihin. Kesäloman aikana he ehkä käyvät katsomassa kaukaiseksi jäänyttä entistä kotiseutuaan. Käyvät niin kauan kuin jaksavat. Seuraava sukupolvi on jo vieraantunut eikä ole enää kiinostunut vanhempiensa kotiseudusta, heille etäisiksi jääneistä paikoista. Maaseutua vaivaa heitteillejättö-ja autioitumistauti.

Jos tämän hunningolle jättämisen trendin annetaan jatkua eikä mitään tehdä asian parantamiseksi, kotimaisen puhtaan ruoan saanti saattaa tulevaisuudessa vaarantua .

Miksi sitten meidän olisi hyvä saada kotimaista, puhdasta ruokaa?

Kotimainen ruokatuotanto on ekoteko. Kun syödään lähellä tuotettua ruokaa, kuljetuksia tarvitaan vähemmän. Uusiutumattomien luonnonvarojen käyttö vähenee ja sitä kautta myös saasteet. Ja saadaan arvokkaampaa ja parempaa ravintoa kuin kaukaa maan ääristä tuotuja ruoka-aineksia käytettäessä. Maaseudun kulttuurimaisema elävöityisi.

Miten tämä saataisiin aikaan? 

Samalla, kun nyt pääasiallisena megatrendinä on metropoipolitiikka, saada ihmiset sulloutumaan suurkaupunkeihin tai niiden lähistöön ja samalla maaseutu tyhjennetään, on viriämässä myös mahdollisuuksia ajatella ja toimia toisin. Tietotekniikkaa hyväksikäyttävä etätyö mahdollistaa myös maalla asumisen. ja luova suhtautuminen haasteisiin tuo moniammatillisuutta ja ratkaisuja. 

Yhteiskunnan on luotava taloudellisia houkuttimia, joilla mahdollistetaan maalla asuminen ja puhdas ruokatuotanto. Maaseudun autioitumiskehitys osoittaa, että niitä ei ole nyt tarpeeksi.

Ihminen kaipaa luontoa, asuu mielellään maalla, haluaa kesällä herätä linnunlauluun, tuntea ruohon paljaiden jalkojensa alla, aistia kukkaistuoksua kesäiseltä niityltä puhumattakaan talven valkeudesta, pimeydestä ja revontulista .Suomalaiset haluavat luontoon, metsään, vesille, niityille ja vaaroille.

Eduskunnan on tehtävä päätöksiä, jotka mahdollistavat maalla asumisen. Kaikkia seutuja on tuettava tasapuolisesti. Annettakoon kaikille oikeus kotiseutuun, puhtaaseen kotimaiseen ruokaan ja onnelliseen elämään.

 

Liisa Halonen-Laiti

Lapin vaalipiiri

Tähtiliike, ehdokas numero 66