Kokemusta ja analyysiä

Liisa Halonen-Laiti 22.4.2019

 

 

Kun ottaa tehtäväkseen jotain, mitä ei ole ennen tehnyt, kertyy kokemusta, jota voi vähän analysoida. Ehdokkuus eduskuntavaaleissa on iso tehtävä. Siinä tietysti pohtii, minkä vuoksi lähtee mukaan, mitä tavoitteita arvostaa niin paljon, että on sen vuoksi valmis tekemään työtä. 

Tähtiliikkeen viisi tavoitetta olivat sellaiset. Kun puhuin ihmisten kanssa niistä, totesin, että jokainen, joka vähänkin asioihin perehtyy, luonnollisesti kannattaa niitä. Niin enimmäkseen olikin. Negatiiviset mielipiteet olivat etupäässä sellaisia, että eihän sitä itsenäisyyttä enää vaikuta kannattaa, kun se on jo mennyt. Joku taas oli sitä mieltä, että sotaa ei voi enää tulla, joten kysymys sotilaallisten liittymien ulkopuolella pysyttäytymisestä ei olisi ajankohtainen.

Joillekin tuntui äänestämällä vaikuttaminen sinänsä olevan merkityksetöntä. "Samat kuitenkin valitaan ja kaikki jatkuu samanlaisena kuin tähän asti", 

Jotkut taas eivät lainkaan halunneet edes kuulla mitään vaaleista.

Tein pienen esitteen, jossa etupuolella oli nimeni, kuvani ja numeroni sekä mielestäni tärkeät asiat:

*Työllisyys

*Köyhyyden poistaminen

*Lapsiperheiden asiat

*Palveluiden saatavuus

*Koulutus-Sote-ja kulttuuripalvelut

*Kotimainen puhdas ruoka

Toisella puolelle laitoin Paavo Väyrysen kuvan( pyysin ja sain sen Kaija Huidalta) 

*Terve Suomi

*Tähtiliikkeen viisi ohjelmakohtaa

Sivun alareunaan: Tähtiliike, Seitsemän tähden liike.fi ja www.pohjantahtilehti.fi

Niitä ja Seitsemän tähden liikkeen lehtiä, joissa keskiaukeamalla olivat koko maan tähtiehdokkaat, jaoimme n. 2500 postilaatikoihin Kemin, Tornion jTervolan ja Rovaniemen alueella. Vaalituvalla Rovaniemellä olin monena päivänä. Kolme pientä ilmoitusta panin myös lehtiin, Tervolalainen, Lounais-Lappi ja Lapin Kansa, yhden jokaiseen.

Rahavarat olivat rajalliset, joten kallis kampanja ei ollut mahdollisuuksien rajoissa. Isoja kampanjoita kyllä näkyi yllin kyllin. Tienvarsilla näkyi muutamien ehdokkaiden isokokousia kasvokuvia runsaasti, samoin isokokoisia lehtimainoksia oli koko ajan muutamilla ehdokkailla.

Kirjoitin myös mielestäni tärkeistä asioista ja lähetin niitä Lapin Kansaan, Uuteen Rovaniemeen, Lounais-Lappiin, Kalevaan, Helsingin Sanomiin ja Pohjantähtilehteen. Lähetinpä muutaman myös Ylelle. Kaikki näkyvät Pohjantähtilehdessä, Lapin Kansassa ilmestyi kaksi, Uudessa Rovaniemessä yksi, samoin Lounais-Lapissa, muista en tiedä. Jotkut tuluvat minulle puhumaan kirjoituksistani, aivan myönteisellä mielellä.

Koko ehdokkuusprosessi kaikkineen oli positiivinen kokemus. Oli mukava tulla tuntemaan muita ehdokkaita, asiallisia ja energisiä kaivosalaa opiskekevia ja alalla toimivia, hoito-ja terveys-ja kuljetusalalla toimivia eri puolilta Lappia.

Entä mikä sitten oli lopputulos. Ääniä ei tullut kovin runsaasti. Yllättävää oli, että nykyisestä asuinkunnasta ei kovin tullut, mutta enemmän  entiseltä työpaikkakunnalta ja koulukaupungista. Toisaalta palkitsevaa kuitenkin on se tieto, että oli ihmisiä, joiden mielestä olin paras. Kullakinhan on vain yksi ääni annettavana.

Vaalien tulos oli Lapissa aika lailla odotuksenmukainen. Keskusta menetti yhden paikan. Entinen varaedustaja pääsi, samoin yhden kauden ollut pääsi toiselle kaudelle. Kolmas, juristi,  joutui keikkumaan vihreän kanssa rajalla, pääseekö vai ei. Vihreä ei päässyt. Keskustan kansanedustaja, agrologi, varatuomari jäi valitsematta. Pitkäaikainen demariedustaja valittiin, samoin vasemmistoliiton.  Kokoomuksen edustaja, joka oli aiemmin ollut yhden kauden ja neljä vuotta sitten putosi, tuli nyt valituksi. 

Suuria yllätyksiä Lapissa oli oikeastaan kaksi. Ensiksi se, että vihreä pääsi niinkin lähelle valintaa. Tämä on ymmärrettävissä sen kautta, että Rovaniemellä on monipùolisen koulutustarjonnan vuoksi paljon koko maasta tulleita opiskelijoita. Vihreitten pelottelu ilmastokatastrofilla näytti iskevän nuoreen polveen. Toinen ihmetys oli ainakin Tähtiliikkeen ihmisille, että emme saaneet edustajaa läpi. 

Se, että Yle ei päästänyt Paavoa televisio-keskusteluihin , näytti vaikuttaneen

 paljon. Moni ei tiennyt koko Tähtiliikkeestä mitään, vaikka ehdokkaat tekivät aktiivisesti vaalityötä. Kun esimerkiksi joku kommentoi minulle Uudessa Rovaniemessä julkaistua "Loppuvatko suomalaiset"- kirjoitustani, kysyi, mikä sellainen Tähtiliike on. Kerroin olevani ehdokas ja annoin esitteet. Vastauksena oli vilpitötä ihmettelyä "Tähtiliike-en ole kuullutkaan".

Näyttää siltä, että sitä, ketä äänestetään, ei paljonkaan mietitä. Äänestetään vain sitä ihmistä, mitä  on ollut tapana. Ei näköjään pohdita pahemmin. Kun valitsee saman kuin ennenkin, pääsee ajattelun ja perehtymisen vaivasta. Tällaisiin ajatuksiin tulee helposti. Toisaalta kuulin äänestyspaikalta, että muutama oli tullut äänestämään, kysynyt onko Paavo Väyrynen Lapin listoilla ja kun kuulivat, että ei ole Lapissa vaan Uudellamaalla, olivat lähteneet äänestämättä pois.

Sillä, että ehdokas on tunnettu henkilö, on positiivinen merkitys .

 

Liisa Halonen-Laiti

Lapista