Pelko pois: Luonnonvarat eivät lopu

Jukka Leppälahti 31.3.2019

 

Jukka Leppälahti

 

WWF otsikoi viime vuonna ja otsikoi pian taas: ”Maailman luonnonvarat kulutettu tältä vuodelta jo nyt loppuun.” Väite ei selvästikään pidä paikkaansa, koska jokainen voi todeta luonnonvarojen riittävän vielä tänäänkin ja voisin luvata, etteivät luonnonvarat lopu ensi viikollakaan eikä loppuminen ole näköpiirissä tulevaisuudessakaan. Tuli mieleen onko WWF:kin ryhtynyt levittämään ns. vaihtoehtoisia totuuksia maailmanlopusta kuten eräät hysteeriset ilmastonmuutosalarmistit. Harmillisesti väärä tieto levisi laajalti muualle mediaan.

Kun uutisointia luki tarkemmin havaitsi, että on kyse Global Footprint ­Network (GNF) -tutkimuslaitoksen laskelmista ekologisesta jalanjäljestä, joka on täysin eri asia kuin luonnonvarojen riittävyys. Kaiken lisäksi GFN on päättänyt paljonko luonnonvaroja saa käyttää ikään kuin tähän olisi olemassa jokin yksikäsitteinen ratkaisu. Jonkinlainen idealistinen varojen tasajako maiden kesken oli myös tehty, koska suomalaiset todettiin erityisen syntisiksi luonnonvarojen käyttäjiksi.  Pelottavalla ja virheellisellä otsikoinnilla halutaan ilmeisesti edistää luonnonsuojelua yleisemmin.  Tällainen usvainen ja sekava pelottelu vie kuitenkin uskottavuutta  ja haittaa asiallista keskustelua, jossa eri osapuolet saavuttaisivat pohjaa yhteiselle näkemykselle tarvittavista suojelutoimista.

Luonnonvarat ovat lähes rajattomat. Uusiutuvista energiamuodoista aurinko- ja tuulienergiaa  on saatavilla riittävästi, bioenergiaakin suuria määriä. Käyttöä rajoittavat kehittymättömät teknologiat ja korkeat kustannukset. Eniten näiden käyttöönottoa hidastaa halvemmat sadoiksi vuosiksi riittävät valtavat fossiilisten  energiavarojen varannot. Mineraaleja maankuoressa on loputtomasti. Nykyisten käytössä olevien mineraalilähteiden ehtyessä voidaan siirtyä hyödyntämään pienemmissä pitoisuuksissa, merivedessä olevia ja syvemmällä maankuoressa olevia esiintymiä jne..Käyttöä rajoittaa lähinnä teknologiset ja taloudelliset syyt.

On harmi, että ympäristöväki jatkuvasti jättää huomioimatta teknologian kehityksen ja talouden lainalaisuuksien vaikutukset suhteessa käytettäviin luonnonvaroihin. Emme elä staattisessa vaan jatkuvasti kehittyvässä dynaamisessa maailmassa. Luonnonvarojen hyödyntämiseen kehitetään koko ajan yhä tehokkaampia tekniikoita. Kierrätystekniikoilla voidaan samaa metallia käyttää yhä uudestaan. Markkinoiden hintamekanismi viimeistään takaa, etteivät luonnonvarat lopu.

Ennen viimeisen metallikilon tai öljybarrelin myyntiä näiden hinta nousee riittävästi ja takaa, että niiden käytölle kehitetään korvaavia tuotteita.

Sen sijaan, että pelotellaan luonnonvarojen loppumisella, pitäisi puhua todellisesta ongelmasta, joka on luonnonvarojen käytön päästöt ja vaikutukset ympäristöön.

Jatkuvasti toistuu kummallinen väite, että jos muu köyhempi maailma eläisi kuten suomalaiset, luonnonvarat loppuvat tai että tarvittaisiin 3-4 maapalloa, jotta maapallo kestäisi käytön rasitukset. Erityisesti YLE kunnostautuu usein tällaisen oudon väitteen esille nostamisessa

https://yle.fi/uutiset/3-10153907

Väite on mieletön, sillä muut köyhemmät maat eivät koskaan tule elämään kuten suomalaiset. Menisi vuosikymmeniä (satoja?), esim. 50 vuotta ennen kuin heidän ekologinen jalanjälki olisi teoreettisestikään samalla tasolla kuin meidän mutta tuolloin 2069 heidän käytössään oleva teknologia olisi kehittynyt aivan toiseksi ja paremmaksi kuin meidän nyt 2019. Ongelmat olisivat helposti ratkaistu jo ennen tuota aikaa. Muut eivät siis koskaan tule elämään kuten me.

Kehityksen ja innovaatioiden synnyn ensimmäinen ja tärkein kysymys on tunnistaa oikea ratkaistava ongelma. Se ei ole luonnonvarojen ylikulutus tai se että Suomi eläisi yli varojensa ekologisesti kestämättömästi. Tällainen idealistinen lähestymistapa ei edistä ongelmien ratkaisua. Ongelma sen sijaan on ympäristön pilaantuminen. Tarvitaan 0-päästöteknologiaa ja uusia teknologioita ympäristön puhdistamiseksi. Tässä on kaikki mahdollisuudet radikaalisti parantaa jo nykyisinkin käytössä olevaa melko tehokasta teknologiaa entistä tehokkaammaksi ja etenkin kustannustehokkaammaksi, joten WWF:n pessimismi on aiheetonta. Toivottavasti WWF palaa asialinjalle.

 

Jukka Leppälahti

eduskuntavaaliehdokas 11
Uudenmaan vaalipiiri