Metropolipolitiikan tulos: 3000000 suomalaisen omaisuus katoamassa

Jukka Leppälahti 2.4.2019

 

 

Tästä ei ole paljoa vaalikeskusteluissa puhuttu vaikka 3 miljoonaa suomalaista on menettämässä usein palkkatyöllä maksetun suurimman omaisuutensa arvoa. Uuden selvityksen mukaan asuntojen hinnat laskevat koko ajan ei vain syrjäseuduilla vaan myös suurehkoissa kaupungeissa kuten Lahdessa, Porissa, Kouvolassa, Joensuussa, Lappeenrannassa, Vaasassa, Hämeenlinnassa, Seinäjoella, Rovaniemellä, Mikkelissä, Kotkassa ja Salossa.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006055778.html

Tämä tapahtuu samaan aikaan kun korot ovat lähes nollassa ja taloussuhdanne lievästi kasvava. Mitä katastrofi syntyy, kun korot nousevat?

Kasvua on lähinnä vain muutamassa suurkaupungissa. Suurten kaupunkien sisälläkin tapahtuu polarisoitumista, jossa parhaimmille paikoille rakennetaan nousevilla hinnoilla asuntoja, jotka ovat näiden 3 miljoonan kansalaisen ulottumattomissa ja kaupunkien reuna-alueet hiipuvat.

Tällainen kehitys estää ihmisten liikkuvuuden työn perässä suurkaupunkeihin, koska vanhan asunnon hinnalla ei saa suurkaupungista kuin muutaman neliömetrin asuntoa. Tätähän kaupungistumisen kannattajat ja poliittinen oikeisto on pitkään vaatinut ihmisiltä ja samalla uhannut leikata työttömyysavustuksia, ellei matkaan lähdetä.

Oheisessa jutussa haastatellut ekonomistit tuntuvat olevan yhtä mieltä, että tuhoisa kehitys johtuu harjoitetusta politiikasta. Samalla vihdoin myönnetään, että tarvitaan toisenlaista aluepolitiikkaa, jossa haetaan keinoja pitää pienempiä aluekeskuksia  elinvoimaisena.

Kukaan ei voi kiistää, että Paavo Väyrynen on puhunut tästä haitallisesta kehityksestä jo pitkään ja yrittänyt nostaa tätä aihetta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Oikeiston kaupungistumisaktivistit ja grynderit ovat tyrmänneet Paavon puheet ”vanhanaikaisena”. Heidän mielestään kaupungistumista ei voi estää vaan sitä pitää kiihdyttää. Asiallista keskustelua ei ole saatu aikaiseksi ja nyt olemme vakavassa tilanteessa.

Kyse ei ole siitä, että kaupungistumista estettäisiin vaan siitä, että suurkaupunkien ulkopuolella olevia valtavia mahdollisuuksia hyödynnettäisiin ja tämä hillitsisi pahimpia ylilyöntejä kaupungistumisessa.

Tähtiliikkeen esilläolo ei ole mikään itseisarvo mutta YLE:n julistamalla Tähtiliikkeen poistamisella TV-keskusteluista on seurauksia, joita boikotista päättäneet eivät ehkä täysin ymmärtäneet. Vaalikeskusteluista jää pois tärkeitä aiheita, joita Paavo olisi nostanut keskusteluun. Seuraavan hallituksen on joka tapauksessa ryhdyttävä radikaaleihin aluepoliittisiin toimiin

 Voin vain suositella luettavaksi Tähtiliikkeen aluepoliittisen ohjelman.

Jukka Leppälahti

eduskuntavaaliehdokas 11
Uudenmaan vaalipiiri