Korjaus valtamedian uutisointiin: Hyönteiset eivät katoa sadassa vuodessa

Viime viikolla levisi lehdistössä valeuutinen, jonka mukaan hyönteiset ovat katoamassa maapallolta sadassa vuodessa. yle.fi/uutiset/3-10126428

Nopeasti monet vanhojen puolueiden johtajat ja valtamedia riensivät esittämään huolestuneisuutensa tästä katastrofista.  Ainoa, joka tuntui säilyttävän analyyttisen otteensa oli Tähtiliikkeen Väyrynen, joka esim. HS:n ympäristöpaneelissa totesi,   ettei Tähtiliike ota annettuna yhtä totuutta ympäristökatastrofeista vaan kyseenalaistaa nykyisen keskustelun, jossa kilvan maalaillaan ympäristökatastrofeja. Kestävään kehitykseen on pyrittävä mutta ihmisten pelottelu vain haittaa tätä.

Hyönteiskatastrofilla pelottelu osoittautui nopeasti tyypilliseksi valeuutiseksi. Tutkimus oli alun perin julkaistu  Biological Conservation tiedelehdessä. Tutkija oli antanut Guardian lehdelle tahallaan tai tyhmyyttään liioittelevia lausuntoja ja uutinen levisi ympäri maailmaa.

Riikka Kaartinen Luonto lehdessä toteaa, että …”tutkimus keskittyi vain jo vähenevien hyönteispopulaatioiden tutkimiseen. Se ei siis sisältänyt vakaita ja kasvavia populaatioita, vaan ne rajattiin ulos aineistosta. Siis vähän niin kuin tutkisi ihmislajin selviämistä, ja valitsisi tutkittavaksi ainoastaan kuolemansairaita potilaita, ja sen perusteella vetäisi johtopäätökset, että ihminen kuolee sukupuuttoon seuraavan 10 vuoden aikana…”

Kaartinen jatkaa: ” Tutkimusaineisto koostui 73 aikaisemmin julkaistusta tutkimuksesta, joista valtaosa oli tehty Euroopassa. Sekin vääristää kokonaiskuvaa, sillä suurin osa hyönteislajeista elää tropiikissa, ja nykytiedot niistä ovat puutteelliset.”

Vastuullisen ympäristöpolitiikan on perustuttava punnitulle tieteelliselle tiedolle, jonka pohjalta tehdään Suomelle sopivaa ympäristöpolitiikkaa. Nykyinen ihmisten pelottelu ja syyllistäminen on vailla tieteellistä pohjaa ja on syytä lopettaa.

suomenluonto.fi

Jukka Leppälahti

TkT, Tähtiliikkeen kansanedustajaehdokas, Uudenmaan vaalipiiri

 

Jukka Leppälahti