Hiukan viime hallitusten virheellisestä talouspolitiikasta ja euron turmiollisuudesta

Juha Heikkinen 11.4.2019

 

 

Suomessa työttömyys on edelleen melkein 7 % noususuhdanteesta huolimatta. Työttömiä syyllistetään ja "jojotetaan" "aktivointimallilla." Mutta työttömyys ei ole työttömien oma syy, vaan Suomen hallitusten valitseman talouspolitiikan. Talousteorian mukaan on joko korkea inflaatio ja täystyöllisyys tai suuri työttömyys ja olematon inflaatio. Suomen viimeaikaiset hallitukset ovat valinneet jälkimmäisen talouspolitiikan, kai ehkä siksi, että inflaatio ei "söisi" rikkaiden pankkitilejä.

   Vuosina 1988-2008 Suomen BKT henkeä kohden laskettuna oli samalla tasolla kuin Ruotsissa. Nyt vuonna 2019 Ruotsi on

20 % Suomea vauraampi. Suomen hallitusten firmoja ja rikkaita suosivan talouspolitiikan takia Suomi pysyi talouslamassa vuodet 2008-2018. "Säästettiin," jotta hyvätuloisten ja firmojen verotusta voitiin alentaa. Tämä piti Suomen lamassa kymmenen vuotta. Jos vähävaraisten ja keskituloisten tuloja olisi lisätty, olisi kotimainen kulutus nostanut Suomen lamasta. Myöskään devalvaatiota ei voitu tehdä, koska Suomi oli viety ilman kansanäänestystä euroon. Ruotsi ei  liittynyt rahaliittoon, vaan säilytti oman valuuttansa ja pystyi devalvoimaan. Ruotsi nousi vuonna 2008 alkaneesta laskusuhdanteesta ja sen talous kasvoi 20 %  vuosina 2008-2018, samaan aikaan kun Suomen talous polki paikallaan.

   Nykyinen äärimmäinen kapitalismi ja markkinaliberalismi on tukahduttanut talouskasvun Suomessa. Sen sijaan 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin Suomessa vallitsi "sekatalousjärjestelmä," eli sekoitus valtion säätelemästä kapitalismista ja sosialismista, talouskasvu oli suurempaa kuin koskaan Suomessa historiassa. Suomen talouskasvua nostivat silloin muun muassa suuret  valtion omistamat yrityksetsi. Suomen talous kasvoi 1960-luvulla keskimäärin 4,5 vuodessa ja 1970-luvullakin talouskasvu oli vuosittain melkein yhtä suurta.

  Suomen viimeaikaisten hallitusten talouspolitiikka ei hyödytä millään tavalla tavallista kansaa. Se hyödyttää vain rikkaita ja  suuryrityksiä. Omaan valuuttaan siirtymisestä olisi Suomessa järjestettävä kansanäänestys. Myös EU: sta eroamista olisi mietittävä. Terveydenhoidon yksityistäminen on lopetettava kokonaan. Posti palautettava kokonaan valtiolle. Samoin kaikenlainen muukin "yksityistäminen ja kilpailuttaminen."  "Yksityistämisen ja kilpailuttamisen " ainoa tarkoitus on se, että rikkaiden, pääomatulojen ja suuryritysten verotusta voitaisiin alentaa. Suomen yritysverotus on nykyisin kevyempää kuin USA:ssa. "Yksityistämien ja kilpailuttaminen" ei palvele millään tavalla tavallisten suomalaisten etuja. Tavallisten suomalaisten maksut kohoavat ja palvelu huononee. Jostakinhan voitto osakkeenomistajille on otettava. Se otetaan palveluja huonontamalla, palvelumaksuja korottamalla sekä työntekijöiden työtä lisäämällä.

 

FM Juha Heikkinen, Seitsemän Tähden Liikkeen Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajaehdokas (54)